Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur
En grupp människor som sitter runt ett bord.

Gänget för dagen på Aniara. Charlie Halldén, Mathilda Jansson, personal, Julia Bentfjord personal och John Hayes, personal. Längst ner skymtar Sandra Larsson från Hallsbergs kommun. sedan Jaana från Berlin, som är på utbyte från ett liknande projekt i Berlin och så Jenny Hall Öster. Foto: Henrik Östensson

På Aniara får man
känna att man duger

Publicerad: 14 December 2023 9:04

Mitt på storgatan i Hallsberg, under ett av höghusen, finns Kulturrummet Aniara. En kreativ, daglig verksamhet som utgör ett steg mellan skolan och arbetslivet för ungdomar med olika funktionsvariationer.
– Här får man känna att man duger. För för många är det första gången i livet. Man får rutiner samtidigt som man kan känna trygghet, vara i ett sammanhang, säger Mathilda Jansson, som jobbar på Aniara.

– För mig är det här en trygghet, lite rutiner, jag kan göra det jag är bra på och tycker om, berättar Charlie Halldén, som började på Aniara direkt efter gymnasiet och har varit med några år. Charlies stora intresse är film. Han har bland annat skapat en kortfilm som varit med på en internationell kortfilmsfestival.

– Det är en kortfilm baserad på en tysk folksaga. På Aniara skapar han bland annat miljöer för sina filmer, dockor och kläder för cosplay, berättar Charlie.

Cosplay är ett slags subkultur med rötterna i Japan som går ut på att man skapar dräkter inspirerade av tecknade filmer och serier och klär sig i dem. Cosplay är intimt förknippad med den Japanska mangakulturen.

En skallig man som sitter vid ett skrivbord framför en whiteboard.

Charlie Halldén gillar att göra film på Aniara. Foto: Henrik Östensson

En skateboard med många dödskallar på.

Verk skapat av deltagare på Aniara. Foto: Henrik Östensson

Tävlar i judo

Vid ett bord sitter Jenny Öster Hall från Östansjö och pusslar. Jenny är välkänd från bland annat Sydnärkenytt. Hon tävlar nämligen internationellt i judo och jujutsu för funktionshindrade. Hon visar stolt upp sin senaste guldmedalj från ett mästerskap för funktionshindrade i Abu Dhabi.

– Jag tyckte väl skolan var ganska svår, jobbig. Det fungerade inte riktigt för mig. Här trivs jag, Jag har gått här sedan jag slutade gymnasiet, berättar Jenny.

Vad tycker du bäst om att göra här?

– Jag gillar ett skissa, rita, teckna, men i dag funkar det bäst att pussla.
 

Aniara på Open Art

– Vi har lite olika teman. Just nu kör vi på tema Enhörningar. Utifrån det är man väldigt fri att jobba hur man vill, med vad man vill. Vi har också workshops en gång i veckan, som jag håller i. Då jobbar vi med olika tekniker, för att man ska kunna lära sig olika saker, berättar Mathilda Jansson, som jobbar på Aniara.

– I sommar kommer vi också, i ett samarbete med en skotsk konstnär, vara med på Örebro open Art, berättar John Hayes.

Även för ett par år sedan deltog Aniara i Open art, då med konstprojektet ”Ringar på vattnet”. Det finns också ett speciellt galleri invid själva verkstaden.

– Vi skapar konst här. Då är det naturligt att vi ibland ställer ut den, menar John Hayes.

Man får känna att man duger – hör till

– Här tar vi vara på de här ungdomarnas kreativitet. Man får möjlighet att växa, utvecklas. Men också att få lite rutiner, lära sig agera i ett socialt sammanhang, höra till. Många av de som kommer hit har flera misslyckanden bakom sig. Ofta har de känt att de inte hört till, fungerat i skolan. Här får man känna att man duger, att det man gör räknas, säger, Mathilda Jansson.

– Man ska inte gå på Aniara för evigt. När de som går här är mogna jobbar vi med utslussning, till arbete och ett självständigt liv. Kanske en utbildning, eller ett riktigt arbete, fortsätter John Hayes, som leder verksamheten och var med och grundade den.

Det ställs krav, på närvaro, rutiner, att man kommer.

– Det här är ju ett jobb, ett åtagande. Just det är en viktig del i att få rutiner, känna att man hör till, fortsätter John.

En man som står framför en väggmålning.

John Hayes var med och grundade Aniara 2012. Här är han i Aniaras källare, verkstäder.Foto: Henrik Östensson

Stegförflyttning

– Vi tycker det fungerar bra med Aniara, vi samarbetar om det vi kallar stegförflyttning. Meningen är ju att man via Aniara ska kunna ta sig ut till ett jobb, eller till en utbildning. En del blir kvar här längre, andra är bara här en kort tid, säger Sandra Larsson som arbetar med daglig verksamhet på Hallsbergs kommun.

– En del kanske jobbar eller studerar deltid och är här några gånger i veckan, vi försöker hitta flexibla lösningar. En del behöver hänga kvar i den trygghet, rutin, Aniara utgjort.

Startade 2012

Kulturrummet Aniara i Hallsberg öppnade 2012. Verksamheten drivs av stiftelsen Activa i Örebro. Förutom den kreativa verksamheten, Kulturrummet Aniara, finns även Aniara fastighet, som arbetar mer praktiskt, med fastighetsskötsel, mekanik, reparationer och liknande.

De som är inskrivna i verksamheten är unga personer som står långt från arbetsmarknaden av olika skäl. De allra flesta har något slags funktionsvariation.

Mellan 17 och 20 personer  brukar vara inskrivna i verksamheten.

– Vi är en verksamhet som finns till för de som deltar. Vi har inget vinstsyfte, säger John.

Från början uppstod Aniara som ett projekt, där Laxå, Askersund och Kumla kommuner deltog. Bakgrunden var att John hade kunnat konstatera att många med funktionsnedsättningar, inte minst de som ibland kallas högpresterande autister, ofta har mycket starkt kreativa, konstnärliga sidor.

– Jag jobbade på Aktiva då och tänkte, varför inte en kreativ skaparverkstad för de här ungdomarna. Cheferna hakade på, minns John.

– Vi ville skapa ett mänskligt växthus, för de som haft svårt att komma tillrätta i skolan. Alla vara mycket nöjda med de vi åstadkom, men när stödpengarna tog slut hoppade de andra kommunerna av. I dag arbetar vi till absolut övervägande del med Hallsbergs kommuns dagliga. verksamhet som alltså placerar hos oss.

”De flesta går vidare”

Att Aniara hamnade i Hallsberg berodde dels på att det fanns lokaler, dels på att kommunen var intresserade av verksamheten, drivande.

John menar att Aniara varit och är väldigt framgångsrika i sitt arbete.

– Man får vara här tills man fyllt 30. Inte alla som går här går vidare till arbete eller utbildning, självständigt liv, men de allra flesta gör det, kanske så många som 90 procent. För vissa går det snabbt, för andra tar det lite längre tid.

En flicka som sitter vid ett bord med ett stort pussel.

Jenny Hall Öster fick med sig en guldmedalj i ju jitsu hem när hon var i Abu Dhabi. Foto: Henrik Östensson

En målning av musikinstrument på ett bord.

Verk skapat av deltagare på Aniara. Foto: Henrik Östensson

Annons

hallsberg