Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Otrygghet när narkomaner går in i hyreshus

Igår, onsdag, var det gott om poliser runt Nytorget i Hallsberg. Man genomförde en sökinsats efter narkotika, kopplat till en anmälan från Hallbo. Fastighetsskötare hade hittat droger i ett av höghusen. Polisen kunde gripa en person i 20-årsåldern som nu är misstänkt för narkotikabrott, innehav.

Droger, och olika nedskräpning efter droganvändning tillhör vardagen för Hallbos fastighetsskötare i området.

– Vanligast är att vi hittar folie, eller bitar av folie i trapphus och källarutrymmen. Man använder det för att röka droger. Jag är inte helt insatt, men man verkar hacka tabletter, eller pulver och röka det i folien. På senare tid har vi också hittat sprutor, säger Kirsi Aronsson på Hallbo.

Fastighetsskötarna i Hallsberg stöter ofta på lämningar efter narkomaner. Foto: Rikard Bergström Fastighetsskötarna i Hallsberg stöter ofta på lämningar efter narkomaner. Foto: Rikard Bergström

Att folk tar sig in i byggnaderna för att använda droger skapar en viss otrygghet för fastighetsskötarna.

– Man vet ju inte om man plötsligen stöter på en påverkad person. Vad kan en sådan person göra? Vi har infört rutiner så fastighetsskötare inte ska behöva gå in i exempelvis källarutrymmen själva om man misstänker att missbrukare uppehåller sig där. Det skapar givetvis också otrygghet för boende. 

Så här långt har det dock gått bra.

– Ja, som vi förstår det sker det här mestadels kvällstid. Då jobbar ju inte fastighetsskötarna

Svårt att förhindra

Men hur tar man sig in? Är det inte låst?

– Det är det. Men det är lätt att smita in bakom någon som går ut. Sedan är det nog så att en del kanske bor i våra lägenheter, alternativt släpper in folk.

Vet ni hur många det är och vilka det är som tar narkotika i era hus?

– Inte direkt. En del har vi koll på.. Jag sitter i kundtjänst och tar emot en del samtal om störningar och liknande. Det finns lägenheter där det är en viss trafik. Men vår uppfattning är att det är flera personer, i varierande ålder. Inte helt oväntat är det här ett problem som alltid är värre på vintern. Är det kallt ute vill man in i värmen när man ska ta droger.

– Än så länge är problemen mest centrerade till Hallbos fastigheter i Hallsberg, särskilt runt Nytorget. Vi har än så länge inte samma problem i de mindre orterna.

Igår var det fastighetsskötare som hittade både droger och en kniv och sedan tillkallade polisen, som alltså, efter hand, kunde gripa en person.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-02-02 12:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla