Gå till innehåll
Hallsberg / Orientering

Leif Eriksson besökte OK Tisarens veteraner och visade hur radioorientering funkar. Foto: Privat

Veteranträff med Radio Pejl Orientering

Publicerad: 3 October 2023 12:31

ORIENTERING: Leif Eriksson besökte OK Tisarens veteraner och berättade om en ganska liten sport som i vissa fall har likheter med orientering. Den kallas RPO med smeknamnet ”rävjakt” och har funnits sedan 1948. Leif har själv varit aktiv sedan mitten av 90-talet.

Radiopejlorientering är en sport som bygger på orientering, men det finns inga kontroller inritade på kartan förutom start och mål. Kontrollerna hittar man genom en kombination av radiopejling och vanlig orientering. 

Gäller hitta kontroll snabbt

För att kunna tävla behöver man en kompass, stämplingsenhet, exempelvis sport-ident pinne, en pejlmottagare med hörtelefon, kartfodral och penna. Ofta bygger man sin egen pejlmottagare som finns att köpa som byggsats.

Det finns två olika varianter av pejlmottagare, en dosa stor som ungefär en telefon för 3,5 MHz eller en antennliknade mottagare för 144 MHz. Man pejlar på radiosändarens radiovågor och är oberoende av exempelvis GPS eller mobiltelefoner

Hur går det till?

På en tävling gäller det att hitta snabbaste vägen, men man får ta kontrollerna i vilken ordning man vill. Det kan vara 5-7 kontroller beroende på tävling. När kontrollen sänder är det bråttom för den sänder bara en minut och om det är fem kontroller börjar sändningen om efter fem minuter. Genom att pejla varje kontroll när den sänder ska man rita upp s.k. bäringar på kartan för att få korsande bäringar som markerar kontrollens läge.

Första EM anordnades 1961

Leif hade tagit med sig fyra pejlmottagare och hade placerat ut  ”rävar” som vi fick testa. Det var inte så enkelt att avgöra eftersom det också fanns andra ljud i skogen. Det arrangeras tävlingar både nationellt och internationellt och första EM var 1961. Det är två olika grenar sprint eller fox o- ring och på SM tävlar man både på dagen och natten.

Även om det är en liten sport så deltar cirka 30 olika länder på VM som arrangeras vartannat år. Träningar arrangeras varje vecka i t.ex. Stockholm. SM avgjordes nyligen i Borensberg med 24 löpare på startlinjen.

Leif tycker att det är en rolig och mångsidig sport om man är teknikintresserad och det händer mycket på det området. En radioorienterare måste under en tävling kunna variera sin löpintensitet men det är också viktigt med strategi, noggrannhet och sinnesnärvaro.

En mycket trevlig förmiddag med information om en sport som är ganska okänd.

Annons

hallsberg