Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Landshövdingen nyfiken på orientering

Fika, presentation och lite info om OK Tisaren i skogen. Fika, presentation och lite info om OK Tisaren i skogen.

Maria Larsson är ute på en ”landshövdingestafett” vilket innebär att hon under året skall besöka alla kommuner i sitt län. Nu i dagarna var det Hallsbergs tur och då ville hon gärna lära sig mer om oroentering.

Temat är ”Luften är fri” och olika personer var inbjudna att deltaga i samtal om exempelvis, vilka är förutsättningarna för friluftsliv i Hallsbergs kommun? Vad fungerar bra och vilka fördelar har ni? Finns det utmaningar som ni skulle behöva jobba med för att förbättra förutsättningarna? Behöver ni stöttning ifrån Länsstyrelsen eller annan myndighet/organisation och i så fall på vilket sätt och hur kan vi tjäna på att samverka?”

Ville testa orientering

Länsstyrelsen hade bjudit in ett begränsat antal personer på grund av pandemin, men det var representanter från Hallsbergs kommun, Hopajola och naturturismentreprenörer närvarande.

Vid varje kommunbesök vill hon också prova på någon aktivitet och när hon kom till Hallsberg ville hon prova på orientering. Reinert Hallor, klubbens ordförande berättade lite om klubbens verksamhet och därefter var det dags för orientering i området utanför klubbstugan. “Oj vad många stigar det finns i detta område” var en av Marias kommentarer.

Mikael Pihel förklarar för landshövdingen. Mikael Pihel förklarar för landshövdingen.

En av kontrollerna var vid grillplatsen Mullekojan och där var förskolan Kompassen med sina barn som med hjälp av Mikael Pihel byggde en bro över bäcken.

En annan kontroll var vid grillplatsen Snögubben 2 och där satt två familjer som hade tänt en eld och skulle fika.

Barnen på förskolan Kompassen lagar något att äta. Barnen på förskolan Kompassen lagar något att äta.

Alla tog sig runt och ingen skallgång behövdes. Efter banan var det skönt att ta lunchen inomhus i värmen i klubbstugan för det var en kylslagen förmiddag.

Hjälp till de med sämre syn

Vid  lunchen gjordes en sammanställning över vad som kommit fram under förmiddagens samtal och innan vi avslutade dagen berättade Tomas Yngström om projektet ”Vägvisaren” som är ett treårigt projekt med Parasport Örebro. 

Det bygger på att ge möjligheter för personer med synnedsättning att kunna utöva orientering som en idrott och fritidssysselsättning, att möjliggöra att alla elever skall kunna få godkänt betyg i orienteringsdelen i ämnet idrott och hälsa och att självständigt uppleva sitt närområde eller andra platser de vill upptäcka.

De kan till exempel med hjälp av appen” Microsoft Soundscape”, taktil karta eller uppförstorad karta deltaga på ett helt annat sätt.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-02 23:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.