Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Omdiskuterad parkerings-
övervakning ska få bort långtradare

I fredags samlade kommunala representanter och ortsbor för en rundvandring i Hjortkvarn. Foto: Henrik ÖstenssonI fredags samlade kommunala representanter och ortsbor för en rundvandring i Hjortkvarn. Foto: Henrik Östensson

En övervakad parkering, med parkeringsavgift och risk för böter har rört upp känslorna i Hjortkvarn. Plötsligen kostar den pengar att stå där det alltid gått att stå gratis.
– Det är det enda sättet att komma tillrätta med de problem vi haft kopplat till de långtradare som fyller parkeringen stundtals, säger Carl- Fredrik Hamilton, som äger parkeringen, planen, rastplatsen.

Ytan det handlar om är en stor plan invid affären i Hjortkvarn. på platsen finns en obemannad bensinstation och en rastplats som ägs av Hallsbergs kommun.

Ska man parkera kostar det nu pengar, fem kronor i timmen att stå på planen. Fem kronor i timmen. När skyltarna kom för en dryg vecka sedan väckte det genast protester, inte minst på sociala medier.

– Men bara en person har hört av sig till vårt kontor. Man är välkommen att ringa, om man undrar något, säger Carl-Fredrik Hamilton.

App-parkering

Ännu ett skäl till upprördheten är det faktum är att man måste ha en smart telefon och en speciell app för att parkera. Det finns ingen automat.

– Vi pensionärer i ortens olika föreningar parkerar ofta på planen för.att samåka när vi ska åka ut och åka. Många av oss äldre har inte smarta telefoner, sa Lennart Östman, bland annat aktiv i hembygdsföreningen.

I fredags samlades representanter för  drift - och serviceförvaltningen, både folkvalda och tjänstemän, för en årlig rundvandring med representanter föreningarna på orten.

– Vi gör det här återkommande, varje år, vi går runt på orten, kikar på eventuella brister i gatunät och liknande. ett sätt att kommunicera med boende i orten, säger Conny Larsson (S), ordförande i drift- och servicenämnden.

Problem med utländska långtradare

På rundvandringen deltog bland annat just Carl- Fredrik Hamilton som då kunde berätta om bakgrunden till att man infört parkeringsövervakning.

– Under flera år har vi i Hjortkvarn haft stora problem med lastbilar som parkerar här, säger Carl- Fredrik och pekar ut över planen. 
– Det har också varit ett återkommande klagomål från ortsborna.

Vissa tider, speciellt under helger, har det stundtals varit så många långtradare att det varit svårt att både parkera, tanka och utnyttja återvinningsstationen.

– Det har också varit återkommande problem med nedskräpning och långtradarförare som gör sina naturbehov i anknytning till planen, trots att det finns en toalett.

Carl-Fredrik menar att det enda sättet att kunna avhysa lastbilar är att införa parkeringsbevakning. 

– Vi frågade kommunen och fick rådet att anlita Aimo park, det gör kommunen.

Ett problem är att det finns en rastplats och att man, tidigare, faktiskt uppmat lastbilar att parkera på platsen.

“Lastbilarna tillför inget”

– Vi i byarådet ville då få ett mer levande område och locka kunder till den dåvarande butiken som fanns då, berättar Ingvar Gustafsson från byarådet. 

Ingvar håller dock med om att lastbilarna skapat problem senare.

Carl- Fredrik Hamilton menar att lastbilarna inte tillför något.

– Förarna handlar inte, äter inte tankar inte, men skräpar ner och står i vägen. Ibland kommer det lastbilar lastade med hushållssopor som läcker och luktar över hela samhället.

– Men jag är kritisk till att man plötsligen börjar ta betalt för att parkera. Det kommer framför allt att drabba ortsbor och besökare till orten, jag tror heller inte man laddar ner en app om man stannar tillfälligt,  menar Ingvar Gustafsson.

Kritisk till kommunikation

Fredrik Brenkle, gatu- och trafikingenjör på Hallsbergs kommun är kritiskt till hur det hela kommunicerats.

– Vi arrenderar ju en del av planen för en rastplats. Vi har inte fått någon information om det här. Kommer man att bötfälla kommunal personal och besökare som står vid rastplatsen? Sådan här måste regleras i avtal, menar han. 

– Allt går att lösa om man hör av sig till oss. Det har funnits en oro för affären, hur det kommer påverka dem. Om det behövs löser vi det. Kanske kan de få parkeringstillstånd att ge kunder om det behövs större parkering än den de har, menar Hamilton.

En invändning mot parkeringsövervakningen är att den inte kommer lösa problemet. Flertalet av de lastbilar som parkerar kommer från andra länder. Då är det svårt att drivas in eventuella parkeringsböter. När Sydnärkenytt besökte Hjortkvarn under helgen stod där också fortfarande ett tiotal långtradare. Huruvida det laddat ned parkeringappen och betalat vet vi dock inget om.

Hamilton menade i fredags att man måste ge det hela lite tid.

Tom butikslåda blir kvar

I ena änden på planen står fortfarande den numera stängda, obemannade Lifvs-butiken kvar.

– Där finns ett problem. De har ett fyra-årigt avtal med oss. De har inte hittat någon ny plats för containern, då blir det billigare för dem att ha den stå kvar. Det finns ju planer på en ny butik, där lokala företagare kommer vara inblandade. Vi kommer lösa så de får stå på en annan plats, avslutade Carl-Fredrik Hamilton.

Under rundvandringen i resten av orten lovade bland annat kommunen att åtgärda problem med dagvatten som spolar bort grus på Kvarnbacken. 

– Det måste till en permanent lösning. Att komma hit och laga skador flera gånger om året är också kostsamt, sa Fredrik Brenkle.

En bom för att förhindra bilkörning på skolgården utlovades också, liksom nytt grus på flera gång- och cykelvägar.

– Normalt underhåll, som ska göras, sa Niklas Hasselvander, teknisk chef.

Den bro, heller snarare damm över ån nära Kvarndammen med en körbana på som sedan 2018 varit avstängd har renoverats. Den kommer dock fortsätta vara avstängd för biltrafik. 

– Vi ska snygga till lite och ordna trevligare trafikhinder än de som finns i dag, sa Fredrik Brenkle.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-06 9:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.