Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Överraskning: Hallbo vill bygga nya lägenheter i Östansjö

Om Hallbos planer går i lås så är det Östansjö som får ett nytt hyreshus här på Rönngatan, med åtta lägenheter. Efter positiv respons från styrelsen utreds nu förslaget. Bild: Hallsbergs bostadsstiftelseOm Hallbos planer går i lås så är det Östansjö som får ett nytt hyreshus här på Rönngatan, med åtta lägenheter. Efter positiv respons från styrelsen utreds nu förslaget. Bild: Hallsbergs bostadsstiftelse

För första gången på över 30 år planerar Hallsbergs bostadsstiftelse, Hallbo för att bygga ett nytt hyreshus. Det rör sig om åtta lägenheter i två plan. Om allt går i lås kommer huset att byggas i Östansjö, där invånarna länge har önskat att även den orten ska få nya och moderna lägenheter.

Sommaren som gick så sålde Hallbo 477 lägenheter, 40 procent av sitt bestånd, till företaget SIBE förvaltning AB. 

Främsta anledningen till detta ingrepp i allmännyttan var att Hallbo står inför väldigt stora renoveringar, då underhållet släpat efter i många år. 

Samtidigt uppgav vd Peter Sjerling att tanken med försäljningen även var att Hallbo skulle kunna satsa på lite nyproduktion framöver.

Hallbo har fått en del kritik för att de sålde 40 procent av beståndet i allmännyttan. Men de fick i alla fall krafter att renovera, betala på sina lån och nu börja utreda nyproduktion så smått, menar fastighetschef Rikard Bergström och vd Peter Sjerling. Hallbo har fått en del kritik för att de sålde 40 procent av beståndet i allmännyttan. Men de fick i alla fall krafter att renovera, betala på sina lån och nu börja utreda nyproduktion så smått, menar fastighetschef Rikard Bergström och vd Peter Sjerling.
”Dä går aldriii”

Detta var kanske inget som folk i Hallsberg riktigt trodde på. ”Dä går aldriii”. Upprustningen av kvarteret Regnbågen har kostat stora pengar, och stiftelsen får inte låna mer.

Hallbo har redan lån för 499 miljoner kronor, och Hallsbergs kommun har sagt nej till att borga för mer. Om pengarna från försäljningen räcker till alla renoveringar får vi vara glada, har folk tänkt. 

Ordning och reda 

Men som Sydnärkenytt har berättat tidigare har det skett en omstart på Hallbo. I dag är det ordning och reda i organisationen, och rot-renoveringarna är noggrant planerade och i gång. 

– Tack vare försäljningen kan vi nu också betala av 223 miljoner kronor på våra lån, säger Peter Sjerling och fortsätter:

– Min prioritering har hela tiden varit att pengarna från försäljningen i första hand ska användas till att finansiera rot-renoveringarna, och i andra hand till att lösa en del av låneskulden.

Redo att utreda nyproduktion

Med dessa uppdrag under kontroll ser nu ledningsgruppen att de ändå kommer ha lite pengar kvar i kassan. Utifrån det har de lagt fram ett förslag till styrelsen om att få göra nyproduktion i Östansjö.

Styrelsen är positiv till förslaget och har gett förvaltningen i uppdrag att utreda det vidare. Sedan omstarten är det noggrannhet och försiktighet som gäller, förklarar Sjerling.

– Vi i ledningsgruppen tycker att det vore kul och spännande om bygget kunde bli av, men vi är inte där än, säger han. 

Äger tomten

Tomten i fråga ligger på Rönngatan i Östansjö, och är redan ansluten till kommunala va-nätet. Den är cirka 3000 kvadratmeter stor och Hallbo äger den sedan tidigare. 

– Dessutom tillåter detaljplanen en sådan byggnation som vi vill göra. Alla de här sakerna som redan är klara håller nere kostnaderna, säger Rikard Bergström, fastighetschef på Hallbo.

Han berättar att hyreshuset som de skissar på i planeringen kommer att rymma åtta lägenheter i två plan. Kostnaden är beräknad till 30 miljoner kronor.

Vill bidra till positiv utveckling

– Det kan tyckas som ett bekymmer att göra nyproduktion kransorterna, om vi ser till hur fastigheter värderas. Men Hallbo ska vara med och bidra till en positiv utveckling i hela kommunen, tillägger Peter Sjerling.

Över tid kommer de för övrigt att få igen pengarna om bygget går till sig som de tänkt, menar han. 

– Framför allt är det här väldigt roligt. För Östansjö förstås, men för oss i Hallbo och andra som bor och verkar i Hallsbergs kommun också.

För några år sedan byggde Hallbo ett antal villor enligt konceptet hyrköp. Men senast som stiftelsen byggde ”vanliga” hyreshus var runt 1990. Så det är väl på tiden att det blir av igen, om man säger så. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-16 14:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla