28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Östgötar dömda för Pålsbodastöld

Två östgötar, från Skärblacka och Finspång, har nu fått sina domar efter en större stöld hos företaget Martin Larsson i Pålsboda för fyra år sedan.

Natten mellan 21 och 22 augusti 2014 var det inbrott hos Martin Larsson i Pålsboda. Någon hade tagit sig in med hjälp av nyckel och brutit upp en fönsterbåge. Tjuvarna hade sedan stulit bland annat verktyg, datorer, kläder, mat och en släpkärra till ett värde av cirka 300 000 kronor. Tjuvarna hade också lämnat efter sig spår och polisen kunde snabbt se att det var minst tre gärningsmän.

Några veckor senare grep polisen en 28-årig man från Skärblacka i ett helt annat ärende. Då kunde polisen i mannens mobiltelefon se att det bland annat fanns en konversation om den stulna släpkärran och en del annat stöldgods. Vid en husrannsakan hos 28-åringen hittade polisen en dator och verktyg som tillhörde företaget Martin Larsson i Pålsboda. Det fanns också en anteckningsbok med listor över allt stöldgods.

Det visade sig också att 28-åringen tidigare hade jobbat på Martin Larsson i Pålsboda. Polisen kunde dessutom se att 28-åringens kompis la ut en del av stöldgodset på Blocket. Både 28-åringen och kompisens fotavtryck fanns på brottsplatsen. Nu har de här två männen dömts för den grova stölden.

280 000 i skadestånd

Tingsrätten anser att 28-åringen under normala fall borde ha dömts till åtta månaders fängelse. Men, resonerar tingsrätten, nu har det gått fyra år sedan brottet begicks och 28-åringen lever under ordnade förhållanden. Därför döms han till villkorlig dom.

Kompisen, en 22-åring från Finspång, döms också för den grova stölden. Han är nyligen dömd till tre års fängelse för grov misshandel och då kan detta brott även ingå i den domen. De båda männen ska gemensamt betala skadestånd till det försäkringsbolag som ersatt företaget i Pålsboda för de stulna sakerna. Skadeståndet är sammanlagt 298 000 kronor.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-07 21:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.