Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv

Andreas Persson och Lena Persson Byrdeman driver Granelunds Odlingar. Foto: Anders Björk

Andreas och Lena lever på att sälja grönsaker

Publicerad: 9 July 2021 13:23

Andreas och Lena Persson tröttnade på det hektiska livet i Stockholm och köpte en gård i Hallsberg, nära Östansjö, där de driver Granelunds Odlingar. Sedan några år tillbaka kan de leva på det de odlar och säljer, bland annat för självplock under helger.

​Granelunds Odlingar ligger nära kommungränsen till Kumla, men ändock i Hallsbergs kommun, en bit utanför Östansjö. Hit flyttade Andreas Persson med sin fru Lena för sex år sedan. De lämnade då livet i Stockholm, där de båda alltid bott innan.

Sökte efter drömmen på landet

- Det var drömmen om livet på landet som fick oss att flytta hit och väl här började det med en tanke på att vara självförsörjande med grönsaker, säger Andreas.

​Med tiden har de utökat sortimentet för varje år och numer försörjer de även sig själva ekonomiskt genom att sälja grönsaker för egenplock och distribution till cafeer och restauranger i närområdet. Morötter, rödbetor, broccoli, spetskål, grönkål, gurka, chilli, tomater och mangold tillhör det som odlas.

En liten kiosk för självbetjäning finns på området.

De säljer även mycket pumpor kring halloween, och när de ordnade spökvandring ifjol på gården kom 1 200 personer för att vandra den kusliga slingan.

Långa dagar under sommaren

Det här är ert jobb och inkomst för hela året?

- Ja, det är det vi lever på. Det vi odlar och säljer till restauranger kan vi hålla på med hela året. Frilandet, dit folk får komma och plocka, sätter vi igång med i april och håller på med till oktober ungefär.

Även barnen har en egen kiosk.

​Vad tycker du om det här livet?

- Ja, vad ska man säga, det är något helt annat än att bo i Stockholm. Att vara ute och fixa på egna gården hela dagarna är härligt. Sen är det också mycket jobb, tolvtimmarsdagar på sommaren är inget konstigt, säger Andreas.

Kommer hela tiden nytt

Men du har inte tröttnat på det?

- Nej, nej. Det är lite det som är charmen med det här och odlandet av grönsaker, det kommer nytt hela tiden, så det är som en livscykel. Kanske att det känns lite segt till hösten när det varit en säsong med mycket jobb under sommaren, men då startar en ny säsong och då kommer energin tillbaka.

Nytt på gården är att man nu även kan boka övernattning. Ett tält, med säng inne, är införskaffat. Utanför finns även en badtunna.

​På gården finns även ett trädgårdscafé. Här kan gäster slå sig ner i grönskan och inhandla hembakat och enklare salladsluncher med dryck. Vid undertecknads besök har självplocket varit öppet i två veckor för denna säsong.

- Lite halvseg start i år jämfört med hur det varit tidigare faktiskt. Men det blir förhoppningsvis bättre, konstaterar Andreas.

Öppet för plock på helger

Självplocket är öppet lördagar och söndagar. Därtill har man en liten kiosk med självbetjäning, den är öppen alla veckans dagar, inte bara helger.

En så kallad zipline finns så den som blir sugen kan susa fram över fälten.

​Från detta år är Granlunds Odlingar KRAV-certifierade.

Det är egentligen ingen skillnad mot hur de jobbat tidigare, påtalar Andreas, men nu har de en stämpel som fastslår det hela.

Annons

hallsberg