
Det är i de här husen på Torggatan det nu flyttat in hyresgäster. Men det är oklart om man överhuvudtaget får ha bostäder. Foto: Henrik Östensson
Nya lägenheter i Pålsboda – men får man hyra ut dem?
I oktober kunde vi berätta om två större hus i Pålsboda, där ett bostadsbolag som bäst höll på att renovera lägenheter för uthyrning. De skulle bli klara till första januari. Enligt vad Sydnärkenytt erfar har också lägenheter hyrts ut. Det bor numera folk i husen. Men husen kan sakna giltigt bygglov. Enligt kommunens detaljplan får heller inte husen användas som bostäder. Det rör sig om 21 lägenheter.
Husen som är byggda i början av 1960-talet, byggdes som hyreshus. De ägdes av Hallbo. I detaljplanen framgår att husens användning inte får vara bostäder, men kan vara kontor, hantverk eller samlingslokaler, verksamheter vilka ej innebär störningar för omgivningen. På kartan i detaljplanen är husen utmärkta som kontor.
Ägaren till fastigheterna David Barrios på bolaget ”Bra boende i Pålsboda hävdade i oktober att han hade laglig rätt att hyra ut lägenheter i husen.
Huruvida man faktiskt får ha boende i huset, om man får hyra ut lägenheter, har vi inte lyckats få svar på, har vi inte lyckats få svar på, trots en hel del efterforskningar.
Kommunen jobbar med ett tillsynsärende
Helt klart är dock att inte detaljplanen medger användning som bostäder. Något giltigt bygglov verkar heller inte finnas, eller, vi har inte hittat något. Möjligen finns ett tillfälligt bygglov för att driva flyktingboende. Men så vitt vi kunnat få fram gäller inte det för uthyrning av bostäder.
Det är ju Kumla kommuns bygglovsavdelning som hanterar bygglov även i Hallsbergs kommun. , men även Hallsbergs kommun är inblandad.
Magnus Ribbing, förvaltningschef på drift- och serviceförvaltningen i Hallsberg vill egentligen inte uttala sig överhuvudtaget.
- Det är ett pågående tillsynsärende. Vi kommer göra platsbesök och vi har ett möte redan under dagen (den femte februari). Vi måste bland annat titta på vilka bygglov som finns och vilka som funnits tidigare säger han.
Var flyktingboende
Detaljplanen för området trädde i laga kraft 2009, för 16 år sedan. Detaljplaner har normalt en så kallad genomförandetid, när det som står i planen kan genomföras. Den löper vanligen i 15 år om inget annat anges. Sedan kan kommunen ändra detaljplanen, det har alltså inte hänt.
När fastigheterna såldes en gång var det redan klart att de inte skulle få användas som bostäder. Då gav kommunen först ett tillfälligt bygglov i väntan på att detaljplanen skulle ändras. Sedan ändrades detaljplanen alltså 2009.
Ägaren har försökt få till ändrad användning i detaljplanen, och bygglov tidigare, vilket inte lyckades. Den gången sade kommunen blankt nej. Men situationen löstes delvis ändå 2016, då den nuvarande ägaren fick tillfälligt bygglov för att ordna flyktingboende i lokalerna. Flyktingboendet avvecklades enligt vad Sydnärkenytt erfar under 2023.
Frågan är om detaljplanen fortfarande är juridiskt bindande, vad som händer om man bryter mot den? Det har vi inte fått svar på. Rimligen behövs det ett bygglov oavsett vilket..
Fick inte användas som bostäder
Bakgrunden till oklarheterna kring de här husen går att finna i den bostadskris som pågick i början av 2000-talet. Det fanns massor med outhyrda lägenheter runt om i landet. Hallsberg var inget undantag. Hallbo, Hallsbergs bostadsstiftelse hade hundratals tomma lägenheter. Det inrättades något som kallades Statens bostadsnämnd, som gav stöd till kommuner för att avvecklas bostäder. För det mesta var det frågan om att riva hus. Men det förekom också att användning ändrades och att husen blev kvar. För Hallsbergs del gällde flera villkor. Avveckla fastigheterna, så de inte skulle kunna användas som boende, ändra detaljplaner som följd av det. Men kommunen fick också en spärr på sig, som innebar att man inte fick bygga bostäder överhuvudtaget. Den hävdes dock redan 2012. Men just det beslutet påverkade egentligen inte husen på Torggatan. Får man enligt statens regler ändra användningen för husen? Det har vi inte fått svar på heller
Överfördes till kommunen
Husen på Torggatan i Pålsboda ägdes av Hallbo. De överfördes till kommunen som rev ett hus i samma bostadsområde, Torggatan 7. Men husen på Torggatan 1 och 5 sålde man. Men under förutsättningen att den nya ägaren inte skulle kunna använda dem som bostäder. Det var också därför detaljplanen ändrades.
Att husen överfördes till kommunen var en förutsättning för att man skulle kunna få stödet för att avveckla bostäder.
”Kan vi agera på samma sätt?”
Rikard Bergström, VD på Hallbo, som är en konkurrent till Bra boende i Pålsboda AB är intresserad av vad bygglovsavdelningen och kommunen kommer fram till.
– Vi håller ju på med liknande projekt. Bland annat omvandlar vi kontor till lägenheter på torget i Hallsberg. Det är en ganska omfattande process där vi söker ett nytt bygglov. Vi måste ju också genomgå alla möjliga kontroller så att fastigheten uppfyller alla moderna krav. Det gäller bland annat elsäkerhet, ventilation, tillgänglighet, hiss och liknande. Bara det kostar flera hundra tusen. Här har man ju flyttat in boende, familjer i ett hus som så vitt jag förstår saknar bygglov och inte har genomgått alla dessa steg. Kan vi också agera så? Det skulle onekligen underlätta. Oavsett vad detaljplanen säger borde man väl ändå behöva bygglov?