Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Förening fixar snabbt bredband på landsbygden

Johan Karlsson med familj är en av de som tecknat sig för för fiberuppkoppling. Foto: LG MånzonJohan Karlsson med familj är en av de som tecknat sig för för fiberuppkoppling. Foto: LG Månzon

Nu får hushåll i Sköllersta södra skogsbygd möjlighet till fiberuppkoppling för ett snabbare bredbandsnät. Detta tack vare Forntomta fiberförening som jobbat med frågan en längre tid.
- Det här är efterlängtat, säger Johan Karlsson, i Mörkasbo vid Pålsboda, en av de som väntar på fibern.

Johan Karlsson med familj har hittills fått förlita sig till det mobila bredbandet efter att kopparkabeln klippts. 
- Visst, det har väl fungerat ganska bra men det har varit perioder med dålig uppkoppling. Nätet verkar ha blivit överbelastat vissa tider på dygnet. Så det har känts opålitligt.
Hans sambo Emelie arbetar hemifrån och har ofta videokonferenser, vilket kräver en bra uppkoppling.

Ett jättelyft

- För Emelie blir fibern ett jättelyft, säger Johan som har företag inom entreprenadbranschen och som de flesta andra behöver ett snabbt och pålitligt internet i vardagen.
Forntomta fiberförening bildades 2021 i ett läge Telia släckt ned kopparkabeln.
För några år sedan fanns det IT-aktörer som visade intresse för att gräva ned fiber.
Först Telia. Sedan IP Only. Inget av dem fullföljde sina utfästelser. Det är långt mellan husen på landet. Glest befolkat.
 

Skrev på för IP Only

-Vi skrev på avtal med IP Only. Allt skulle bli frid och fröjd med fibern. Sedan hände inget, det gick ett par år, och abonnemanget gick ut med automatik. Vi trodde väl att det skulle komma ett nytt erbjudande, men så blev det inte, berättar Johan Karlsson.
 

Föreningen blåste nytt liv i fibern

Sedan kom alltså den lokala fiberföreningen och blåste nytt liv i hoppet om snabbare internetuppkoppling.
Föreningen fick i höstas beviljat ett bidrag på närmare 5,5 miljoner kronor, finansierat av Post- och Telestyrelsen samt delvis av Europeiska unionen, ”Next Generation EU”.  Det var andra gången gillt som föreningen sökte, första försöket som gjordes 2001 fick man avslag på.

Forntomta fiberförening med Lennart Hedlund, David Strömberg, Gösta Hedlund, Johnny Karlsson. Forntomta fiberförening med Lennart Hedlund, David Strömberg, Gösta Hedlund, Johnny Karlsson.

Forntomta fiberförening är en ekonomisk förening som idag har ett fyrtiotal medlemmar. Namnet kommer av den by som ligger mest centralt i området. 
Området sträcker sig från Bränna i norr till västra stambanan i söder. I öster avgränsas området av östra delar av Hällebosjön. I väster går gränsen vid en plats som heter Sandåsen.
Forntomta fiberförening ska äga och driva fibernätet och ta in leverantörer av tjänster som IP Only, Telia eller liknande, uppger föreningen i ett pressmeddelande. 
 

Klart i oktober

Omkring två mil fiberkanalisation ska grävas ned, med planerad start i vår.
- Vi räknar med driftstart i oktober, säger Johnny Karlsson, i föreningen.
40 hushåll i området har betalat medlemsavgift för att bli anslutna till bredbandet. Det skulle kunna vara fler, menar föreningen, som kommer att puffa för att fler tecknar sig.
 

Det hastar på att haka på

- Vi har kommit fram till att det finns 120 fastigheter inklusive fritidshus som ligger inom det avstånd som krävs. Och bidraget vi fått ska räcka till hela stamnätet i området, sedan ska ju varje enskild abonnent betala för den sista biten av fiberdragningen, fram till huset, säger Jonny Karlsson.
Det finns alltså fortfarande möjlighet att ansluta sig till fibern.
- Men man kan inte vänta för länge eftersom grävningen börjar i vår, säger Johnny Karlsson.


MER OM BREDBAND

* Statistik från Post- och telestyrelsen, PTS, (publicerad mars 2021) visar att tillgången till bredband via fiber har ökat i 284 av landets 290 kommuner under 2020. I hela landet hade 83 procent av hushållen tillgång till fiberbredband. Det är en ökning med drygt 3 procentenheter jämfört med 2019, vilket innebär att utbyggnadstakten går allt långsammare. 
* Fram till 2017 var utbyggnadstakten i genomsnitt 6 procentenheter per år. 
* Av de hushåll som fortfarande inte hade tillgång till snabbt bredband återfanns hela 45 procent på landsbygden.
* Tillgången till fiberbredband är högst i Sundbyberg, följt av Stockholm och Halmstad. Lägst är tillgången i Torsås, följt av Högsby och Olofström. Regeringen lanserade år 2016 en bredbandsstrategi med målet att 95 procent av alla hushåll och företag till 2020 ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s, ett mål som nu alltså inte har nåtts. (Källa Post och telestyrelsen)
 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-02-01 15:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla