Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

"Det kommer bli besvärligt om bussen läggs ner"

För Alexandra Virtanen från Gryt, Hjortkvarn, kan det blir svårt att ta sig till gymnasiet när bussen läggs ner. Foto: Henrik ÖstenssonFör Alexandra Virtanen från Gryt, Hjortkvarn, kan det blir svårt att ta sig till gymnasiet när bussen läggs ner. Foto: Henrik Östensson

Även om det formella beslutet tas först den 23 september talar nu mycket för att busslinjen nummer 728 mellan Hjortkvarn och Pålsboda, läggs ner.
– Jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig till skolan om bussarna lägger ner, säger Alexandra Virtanen från Hjortkvarn.

I ett pressmeddelande här om dagen berättade majoriteten i region Örebro län, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att det troligen blir en ny linje som ska gå mellan Hampetorp-Odensbacken-Sköllersta och Kumla med två turer på morgonen och två på eftermiddagen. Denna ska vara anpassad efter gymnasieelevernas behov, med två turer på förmiddagen och två på eftermiddagen.

Gymnasieleverna som bor i Hjortkvarn och Svennevad med omnejd får dock se sig övergivna av regionen.

Så här skriver Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i regionen, som bland annat hanterar Länstrafiken:

– För att klara sparbetinget ser vi tyvärr inte ut att kunna behålla linjen som nu går från Brevens Bruk och den mellan Hjortkvarn och Hallsberg.

Pressmeddelandet är underskrivet av samtliga representanter från majoriteten i regionen. Det innebär att beslutet i september snarast torde vara en formalitet.


Bussen till Hjortkvarn läggs ner enligt regionledningen Bussen till Hjortkvarn läggs ner enligt regionledningen
Mycket buss för Alexandra

En av dem som drabbas om busslinjen till Hjortkvarn läggs ner är Alexandra Virtanen, från Gryt, en bit utanför Hjortkvarn. Hon går på Karolinska gymnasiet i Örebro och åker med bussen mot Pålsboda varje dag.

– Jag går upp klockan fem på vardagarna och åker oftast med bussen som går halv sju. Exakt hur lång tid varierar lite. Jag byter ju i Pålsboda, det kan bli lite väntetid där. Men ungefär en och en halv timme enkel resa tar det.

Trots restiden, och det faktum att det är långt från Hjortkvarn till Örebro, har hon inte ångrat att hon valde ett gymnasium i Örebro.

– Jag går musik-estet, i trean nu, man väljer inriktning, jag sjunger, det är jätteroligt, jag trivs jättebra.

Inga bussar på kvällen

Redan nu blir det problem ibland med bussarna.

– Sista bussen härifrån Pålsboda går klockan 18.00 Ibland har vi lektioner till 18. Då måste mamma, eller min morfar eller mormor hämta mig.

Vad ska du göra om bussarna läggs ner?

– Ja du, jag vet inte. Jag håller på med teorin till körkortet. Men det är mycket plugg nu i trean, svårt att hinna med. Det kommer bli mycket besvärligt. Jag får ju på något sätt försöka ordna skjuts till Pålsboda. Härifrån kommer bussarna gå som vanligt.

Brukar det vara mycket folk på bussarna när du åker?

– Nja. På morgonen, halv sju, är det ibland bara jag, ibland fem-sex personer. Men jag vet att fler som är födda 04 har börjat i gymnasiet i Örebro. Jag tror inte de riktigt börjat följa sina ordinarie scheman än. När de börjar åka blir det fler. På bussen 7.30 är det fler. Då åker en del som ska till skolan i Pålsboda.

Siw Lunander, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Hallsbergs kommun, säger så här:

– När det gäller skolbussarna, alltså de till grundskolan, kommer vi kunna ordna det. Det blir en upphandling. Redan i dag hämtar vi rätt många i området med skolbuss. Alla bor ju inte längs vägen som Länsbussen går. Det blir troligtvis ingen stor kostnadsökning. Vi har skickat frågan till Alléskolan och erbjudit dem att samarbeta om en lösning.

När det gäller ungdomar som Alexandra har dock inte Lunander någon direkt lösning.

Kommunen har ingen skyldighet

– Det är ju ett fritt gymnasieval. Men som kommun har vi inte skyldighet att ordna skolskjuts för gymnasieelever, det är utanför kommunens ansvarsområde. Men jag har förståelse för att det kommer bli besvärligt. Vi från Hallsbergs kommun motsatte oss nedläggning av linjen, bland annat av det skälet.

Det har talats om anropsstyrd trafik?

– Ja, men där är allt ännu väldigt luddigt. Vi har inte fått några konkreta besked om huruvida den blir av i detta område. Den är ju inte tänkt att fungera på mornar och eftermiddagar. Men om en sådan elev som Alexandra behöver hem mitt på dagen borde det ju kunna fungera, om det blir av vill säga.

Anropsstyrd busstrafik till Hjortkvarn skulle innebära att man kan beställa en transport via telefon, eller en app.

Den anropsstyrda trafiken, eller närtrafik som det kallas, har dock begränsningar. Någon regelrätt ersättning för bussar är det knappast tal om. Närtrafiken kommer nyttja samma fordon som används för sjukresor och färdtjänst. De står ofta stilla vissa tider på dygnet, vilket kostar regionen pengar. Högtrafik är det på morgnar och eftermiddagar. Det innebär att man kommer kunna använda den anropsstyrda närtrafiken mitt på dagen, kvällar och helger. Att skolpendla eller ta sig till jobbet med den kommer inte gå.

Få åkande

Det går i dag nio bussturer mellan Hjortkvarn och Hallsberg varje dag. Inga bussar på helgerna.

– Vissa tider är det lite glest. Om man missar bussen som går 7.30 går inte nästa förrän 10.00, säger Alexandra Virtanen.

Länstrafiken behöver spara. Då vill man lägga ner linjer med minst resande som den till Hjortkvarn - enligt Länstrafikens undersökning åker i snitt 2,9 personer på bussen. Av dessa är 1,9 skolelever, antingen på grundskolan i Pålsboda, eller på gymnasierna i Örebro och Hallsberg.

– Räknar man så låter det lite. Men utslaget på ett år åker 10 000 med bussen från Hjortkvarn. Det är inte alls bra att den försvinner, säger Siw Lunander.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-08-28 15:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.