28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu har Hjortkvarns nya butik lyfts på plats

Den obemannade butiken står nu på plats. Foto Susanne Johansson.Den obemannade butiken står nu på plats. Foto Susanne Johansson.

I dag, för någon timme sedan, lyftes den nya obemannade butiken i Hjortkvarn på plats. Öppning ska ske på skärtorsdagen.
– Vi måste ha ett starttillstånd från kommunen när den väl står på plats, för att få öppna, berättar Daniel Albinsson från företaget Lifvs som äger butiken.

Daniel Albinsson, Lifvs, snart bosatt i Hjortkvarn.

Lifvs har flera bygglov på gång för butiker i närheten. 

– Närmast i tid efter Hjortkvarn blir troligtvis en butik i Östansjö, där tillstånd är klara, fortsätter Daniel Albinsson.

Albinsson arbetar just nu med etablering av obemannade butiker i hela landet, men ska på sikt inrikta sig på Örebro län. Han kommer själv att bosätta sig med sin familj i ett hus i Hjortkvarn.

– Det innebär att jag nog kommer vara på plats ovanligt mycket i just den här butiken, säger han. Vi är ju en butikskedja för landsbygden, för oss på landsbygden, ler han. Butiken i Hjortkvarn blir kedjans trettonde butik.

Folk på plats varje dag

Helt obemannade är inte butikerna.

– Nej, faktum är att det är personal på plats dagligen i våra butiker. 

Efter hand är tanken att det, för de som vill träffa någon, ha hjälp, ska finnas personal på plats på fasta tider.

– Det finns skärmar inne i butiken där sådan information kommer finnas.

Varorna i butiken, plockas upp av de som levererar varor,  precis som vanliga livsmedelsbutiker. Det blir leveranser två eller tre gånger i veckan till butiken i Hjortkvarn.

Hur är det  tänkt att själva handlandet ska gå till?

– Man startar butiken med en speciell app. Då kopplas man upp och kan börja handla. Vårt system vet då vem som är i butiken. Man scannar sedan varor ungefär som självscanning, fast man använder telefonen. Allt är kopplat till ett kort. Så när man godkänner sina köp och lämnar butiken är allt klart och betalt.

Ny fristående kedja

Kedjan Lifvs är en helt ny kedja.

–  Det är privatägd och har ingen koppling till andra livsmedelskedjor. Tanken är att etablera och finnas på plats på platser där livsmedelshandeln dragit sig tillbaka, där det saknas regelrätt livsmedelsbutik. Vi ska inte konkurera lokalt utan vara där ingen annan vill vara, eller kan.

– Målet är är högt satt, 310 butiker i landet. Alla butiker ska vara likadana. Butikerna är relativt enkla att lyfta på plats. Det krävs el på plats. Dock varken avlopp eller vatten. Men det behövs vatten för städning. Det måste fyllas på i dunkar. En del jobb med det.

Trots att butikerna ofta byggs med tillfälliga bygglov är det en del förarbete.

– Ja. Det varierar stort var man är i landet.En fråga som många kommuner ser olika på är exempel hur bred en handikappramp måste vara. Vi vill vara tillgängliga, så vi löser det. Men det är klart att en standardisering vore enklare, säger Daniel Albinsson.

Han poängterar gärna långsiktigheten i projektet.

– Ja även om det är tillfälliga bygglov, en barack är vår ambition att finnas på plats, under lång tid.

Butiken i Hjortkvarn har väckt diskussion eftersom det under, etalberingsfasen, han bli klart att den gamla stängda butiken, som också innefattar en pizzeria, han öppna innan Lifvs butik kom på plats. De säljer förutom mat även ett enklare livsmedelsutbud.

– Vi tror väl vi ska kunna komplettera den rätt bra, säger Daniel Albinsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-30 11:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.