Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Nu har Hallsbergs nya förskola taket på plats

Taklagskaffe. Från vänster: Ludwig Vesterlund, Magnus Andersson (S), John Bergström och Mikael Eriksson,  alla i byggkläder från huvudentreprenören, NA-bygg.Taklagskaffe. Från vänster: Ludwig Vesterlund, Magnus Andersson (S), John Bergström och Mikael Eriksson, alla i byggkläder från huvudentreprenören, NA-bygg.

I dag var det taklagsfest, eller kanske snarare taklagsfika, på Hallsbergs nya, blivande förskola, Åkerön.
Bygget har gått snabbt. På bara någon månad har den 1 600 kvadsratmeter stora byggnaden kommit.
– I januari var det bara en betongplatta här, säger NA-byggs platschef, Sanna Svensson.

Hemligheten bakom det snabba resandet av huset är att det består av prefabricerade delar. Husdelarna, väggelementen, byggs inomhus hos ett byggföretag i Dals Ed.

– Vi får det som ett stort pussel som vi kan resa relativt snabbt.

Mycket återstår dock på bygget. Det kommer ta fram till första kvartalet nästa år innan det går att flytta in i förskolan.

– När vi tog ett första spadtag här i oktober utlovade jag att vi skulle komma tillbaka och fika när taket var på plats. Här om dagen fick jag se att det var på plats, så nu är vi här, sa Magnus Andersson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Så här ser bygget ut i dag. Det har i princip kommit på plats på en månad. Så här ser bygget ut i dag. Det har i princip kommit på plats på en månad.
Åtta avdelningar

– Det ska bli åtta avdelningar här. Det behövs. Vi har ju kö till våra förskolor och tillfälliga lösningar på flera skolor. Vi hoppas väl ändå vi tagit lite höjd, så vi har något att växa i, sa Andersson.

Magnus menar att förskolan som ligger i de område som heter Samsala, i östra delen av Hallsberg, är perfekt placerad.

– Ja, här är vi nära Samsalaområdet och Vibytorp där det byggs mycket.  Inom en snar framtid kommer vi också börja sälja tomter i Tisarområdet. kommer man därifrån är det också lätt att stanna. Förskolan ligger mycket bra till logistiskt.

Förskolan Åkerön som den kommer heta kommer vara i det närmaste identisk med förskolan Äppellunden på norr i Hallsberg. Det finns bara mindre skillnader. De har båda stomme och väggar av trä

Plattan måste torka

Det som till stor del styr byggprocessen på slutet är hur fort bottenplattan av betong torkar.

– Vi är troligen fram i augusti innan vi kan lägga på golvmattor, avslutar Sanna Svensson. 

Magnus Andersson säger att det kan bli nödvändigt framåt ännu mer lokaler.

– Det beror på hur fort vi växer. egentligen är det ju ett angenämt problem. Hör ska ju framtidens Hallsbergsbor knata runt. Vad vi vet är ju att många barn i förskolan snart blir skolbarn. Vi kommer behöva satsa på våra skolor, avslutar han.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-10 12:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla