Gå till innehåll
Hallsberg
Kvinna som knäböjer bredvid en inomhushylla med växande lummiga växter under artificiell belysning.

Teja Botersten gillar att odla. Från början var det mest blommor, men det har blivit en hel del grönsaker. Inte minst tomater. Foto: Henrik Östensson

Nu grönskar det i Tejas källare

Publicerad: 29 March 2024 5:25

Teja Botersten gillar att odla. Från början var tanken att odla blommor, för att sälja buketter. Sedan spårade som hon utrycker saken själv ur, med olika grönsaker.
– Vi älskar ju inte minst tomater i vår familj, men fokus är fortfarande blommor.
Hon delar med sig av sina bästa tips för att förkultivera plantor från sin grönskande källare, i det hus som förr härbärgerade brukshundsklubben i Hallsberg.

I källaren grönskar det redan ordentligt. På välordnade lagerhyllor står bland annat tomater, gurka, kronärtskockor och så olika blomplantor i babystadiet.

Sedan förra året odlar Teja plantor både åt sig själv och till försäljning.

– Det verkliga lyftet kom när jag började använda växtbelysning. jag använder mig av LED-armaturer som får stå på 16 timmar om dygnet. Jag har ljuset 10-15 centimeter från plantan. Så man får flytta upp belysningen när plantorna växer. Då får man rejäl fart på plantorna. Jag började ju så redan 10 februari. Då räcker inte riktigt ljuset från fönster.

– Jag har så här långt framför allt satsat på två olika sorters tomater, Vilma och Venus. Det är så kallade fönstertomater som ger lite mindre plantor. Det går utmärkt att plantera dem ute, eller ha dem i krukor utomhus. Man kan också ha kvar dem inne i ett fönster. De är dessutom tidiga. Egna tomater är svårslaget, så dem vill man ha så tidigt som möjligt, titta, här har tomaterna redan börjat blomma säger Teja och pekar på plantorna.

Vad gör du med tomatskörden?

– Vi äter upp den direkt. Särskilt mina barn älskar tomater. När andra barn äter frukt äter de tomater. Jag har väl tänkt göra tomatsås och sådant, men tomaterna försvinner innan dess.

Det brukar ta ungefär sex veckor från blomma till färdig tomat om förutsättningarna är i de rätta. Någon vecka in i maj kan Tejas barn räkna med tomater med andra ord.

Brickor med unga gräsväxter som växer under artificiell belysning i en kontrollerad inomhusmiljö.

Purjolök på gång

Planera vad du ska odla

– Det finns några faktorer som är viktiga om man ska lyckas med att ta fram plantor själv, förkultivera. Börja med att kika vilka fröer som passar för förkultivering. Det framgår oftast av förpackningarna.

Så sedan rätt grönsak rätt tid, vissa grönsaker och blommor har lång utvecklingstid och måste börja sås i tid så den hinner ge skörd. Kronärtskocka, paprika, chili, rotselleri och purjo är några exempel. Av blommor är Eucalyptus och Lejongap ett par andra. Majs, bönor och sockerärt vill ha lite varmare jord och växer snabbt. 

Tänk också på att vissa plantor kan flyttas ut tidigare. Tomater bör man så tidigare än gurka som exempel.

Tomater kan också planteras ut lite tidigare. Gurkor däremot, behöver mer varmt och skönt för att må bra.

Odlingstråg

En del fröer ska gro i mörker, andra behöver inte det.

– Men de flesta fröer ska ha lite varmare när de gror. Kanske 20-22 grader. Men inte för varmt. När plantorna sedan är uppe och ska växa skadar det inte om det är lite svalare är min erfarenhet. Jag använder odlingstråg, med genomskinliga plastlock. Dem kan man köpa i livsmedelsbutiker bland annat. Det blir som ett miniväxthus när fröna gror.

Efter hand som plantorna växer skolas om i större krukor. Plantera om när rötterna sticker ut på botten av krukan och näringsbevattna med svag näring 1/g veckan till utplantering.

– Man lär sig lite efter hand. Kronärtskockor har lång vegetationsperiod. Men i år verkar jag ha sått dem för tidigt, de är nämligen redan väldigt stora. Det går ju inte att plantera ut dem än, eftersom de är frostkänsliga.

Inomhusodlingsupplägg med krukväxter under artificiell belysning.

Gurkplantor kan sås lite senare. De växer fort oc h blir snabbt stora.

Kommer sälja plantor

– Jag har märkt att purjolök är en tacksam och lättodlad gröda. Om man sår dem för tidigt och de blir för långa kan man bara klippa av topparna. Det verkar göra att de snarast blir grövre och starkare tills man ska plantera ut dem.

Sparris finns också i källaren.

– Den är flerårig, plantorna kan bli 10 år. Jag har märkt att den är ganska lätt att odla. Jag tycker bäst om grön sparris. Det är väldigt gott. Men om man täcker sparrisknopparna när de kommer upp så blir det vit sparris.

I anslutning till det vackra gamla hus som Teja och hennes familj bor i finns en stor gammal loge. Där har hon en liten bod för försäljning.

– Jag kommer ställa ut plantor till försäljning där. Marknadsföring via Instagram, förstås.

Tejas dröm är att kunna leva på att odla blommor, plantor och grönsaker.

– Men än så länge jobbar jag med annat, det här mest en hobby som växt. Vi har ju en bit mark som hör till huset. Där går det att odla ganska mycket om man vill, avslutar hon.

Inomhusodling av unga kronärtskockaplantor i krukor vid ett fönster.

Så här ser kronärtskocksplantor ut. De har lång växtperiod och behöver sås tidigt för att hinna ge skörd.

En hand som sträcker sig mot ett sortiment av plantor i krukväxt under ett växtljus.

Små blomplantor som så småningom ska bli del i buketter.

En person som visar upp en salladsväxt i kruk under inomhuslampor.

Teja odlar en del sallad inne. Mest för att det ska finnas att plocka av innan säsong. "Barnen älskar det, säger hon".

Annons

hallsberg