
Gänget på Nattis. Sofie Billström, rektor, Malin Hulldin, Annette Tholin och Carina Larsson. Den unge mannen heter Charlie Ytterström och verkade trivas utmärkt i de nya lokalerna. Foto: Henrik Östensson
"Nattis" har fått nya lokaler i Hallsberg
Igår var det öppet hus på ”Nattis” i Hallsberg. Verksamheten, som officiellt går under namnet ”Omsorg för obekväm arbetstid har nämligen fått nya lokal.
– Det var efterlängtat. Vi slipper nu dela lokaler med ordinarie förskola, det här blir våra egna lokaler, bra, säger Carina Larsson, som jobbar i verksamheten.
Verksamheten har flyttat in i den byggnad som tidigare utgjorde förskolan Björkängen, den rosa förskolan.
Rektorn, Sofie Billström, chef för verksamheten berättar:
– Flytten innebär flera fördelar. Men viktigast är att personalen slipper bädda upp och plocka undan sängkläder och barnens saker varje morgon, för att sedan plocka tillbaka allt på kvällen. Nu kan man ägna sig mer åt barnen.
– De här lokalerna stod ju tomma. Så det passade perfekt. Tanken är att den här byggnaden ska utgöra ett dragspel. Vi har ju under många år levt trångt i Hallsberg och haft brist på platser. Nu har vi denna byggnad att ta i bruk om det skulle uppstå behov av mer platser. Erfarenheten säger ju att det kan göra det snabbt.
I ena änden av huset är dock sedan 2 september ”Nattis” inrymt. Man har tidigare hållit till på en. förskola ett stenkast bort.
Vad är då det för verksamhet?
Mest barn på helgerna
– Man kan ju säga att vi har öppet och tar emot barn på tider när den ordinarie förskolan, eller skolan inte gör det. Här stänger vi sju på morgonen och öppnar klockan fem på eftermiddagen på vardagar. På fredagar öppnar vi klockan fem och har personal här dygnet runt fram till måndag morgon klockan 7, säger Sofie Billström.
Är det många barn som övernattar?
– Just nu är det inte så många barn som sover här på vardagsnätterna. Men på helgerna är det 6-7 barn här dygnet runt. Det är både industriarbetare och folk som jobbar i vården. Att jobba långa pass natt hela helger har blivit vanligare i våren.
Inte förskola
Nattis ska inte jämföras med förskolan.
– Nej, många barn som går här går ju också på förskola, eller i vanlig skola. Det vi gör här är inte på samma sätt en pedagogisk verksamhet. Här handlar det om att erbjuda barnen en trygg och normal tillvaro när föräldrarna jobbar. Det faktum att vi har barn från 1 år upp till 12 ställer ju en del krav. Ettåringarna kanske mest äter middag för att sedan gå och lägga sig, medan äldre barn kan behöva lite annan uppmärksamhet.
Tre personer jobbar heltid i verksamheten. Exempelvis på helger är det två som arbetar, medan det på vardagar ofta räcker med en person beroende på hur många barn man har. Allt schemaläggs.
Frivilligt för kommunnerna
Alla kommuner måste erbjuda förskola, förskoleklass och grundskola till alla barn, allt enligt lagen. Men när det gäller omsorg för obekväm arbetstid finns inget sådant lagkrav. Det är alltså upp il lvarje kommun om man vill erbjuda föräldrar med obekväm arbetstid den möjligheten.
– Här i Hallsberg har politikerna ansett att det är en mycket viktig funktion, som bör prioriteras. Vi har ju mycket industri, järnvägen och många som arbetar inom vårdyrken, fortsätter Sofie Billström.
Hon fortsätter:
– Just nu är flertalet barn här från Hallsberg. Men vi har barn från exempelvis Sköllersta. Vi har haft från i princip alla kommunens orter.
I Sydnärke är det Kumla kommun och Hallsbergs kommun som erbjuder omsorg för obekväm arbetstid.
Taxan räknas lite olika beroende på barnens ålder. Är det barn i förskoleåldern räknar man på samma sätt som för förskolan. Går barnen på förskola kostar det inte mer om de går på omsorg för obekväm arbetstid. För de äldre barnen går man på samma taxa som fritids. Omsorgen erbjud för barn upp till 12 år.