28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Transtensskolan

Racerstjärnan Marcus inspirerade

Marcus Ericsson kom nästan direkt från Bahrain för att hålla föredrag för eleverna på Transten.

MOTOR: Marcus Ericsson besökte Transtenskolans elever på idrottsprofilen. Det var ett inspirationsmöte som gav mersmak. Marcus berättade även om sin idrottskarriär. Eleverna fick även lite detaljer från den senaste tävlingen i Bahrain i helgen, som slutade så tråkigt.

Ett femtiotal elever har valt skolans idrottsprofil. Skolans profiler är mycket populära.

- Det söker elever från andra skolor till oss. Det ser jag som ett godkännande av vår profilsatsning, säger Anders Idsjö, som leder satsningen och som  alltså hade lockat välkände racerföraren Marcus Eriksson från Kumla att komma direkt från senaste tävlingen i Bahrain och delge eleverna sina erfarenheter.

Började med ishockey

Marcus berättar om hur hans idrottskarriär en gång började. Han spelade ishockey och körde gokart lite då, med början i nioårsåldern. Slutligen uppstod ett dilemma när han blev erbjuden att få spela i TV-pucken samtidigt som han skulle medverka i en gokarttävling i Frankrike.

- När jag berättade att jag skulle tävla gokart i stället tyckte lagledaren att jag inte var riktigt klok, berättar Marcus.

Efter det blev det motorsport för hela slanten. Marcus körde gokart hela högstadietiden och reste runt i olika länder och tävlade.

- Jag är stolt över att lyckades hålla igång skolan hela tiden. Dessutom med hyfsat bra betyg. Tänk på det, uppmanar Marcus.

Marcus och läraren Anders Jidsjö visar bilder från ett lopp.
Det är Formel 1 som gäller

Marcus Eriksson kör i GP2-klassen. Bilarna har i stort sett lika uppbyggnad. Formel 1- bilarna kan däremot skilja sig från varandra. GP2 är steget in mot formel 1.

- Nu så här efteråt tycker jag att jag kom in lite för ung in i GP2. Tidigare började många sina karriärer senare. Jag kör sista året i klassen och det är viktigt att skaffa poäng.

Eleverna var väl förberedda med frågor, en gällde vad som gör honom framgångsrik.

- Det går inte att hänga upp sig på enbart talang. I grunden så är det oerhört viktigt att med hårt metodiskt arbete. Man måste satsa hårt. Ibland får du avstå från umgänge med kamrater, berättar Marcus.

Mental träning

Dagarna är fyllda med olika aktiviteter. Han lägger ner arbete på på både fysisk och mental träning. Det sistnämnda är något som kommer mer och mer. Det är viktigt att fokusera på sina goda utvecklingsbara sidor. Marcus avslöjar att han brukar slå tre gånger mot handleden varje gång han startar. Det är en kroppslig signal att han skall koncentrera sig på körningen.

Dessutom är det värdefullt att vara lite nervös och spänd inför en körning.

- Jag skulle aldrig köra om jag var kolugn inför start. Det skulle vara illavarslande, säger Marcus.

Skillnad på olika banor

Ett annan viktigt träningsmoment är simulatorträning i Frankrike.

Enligt Marcus så är banan i Monaco en av de häftigaste i världen. Alla människor med sina yachter och banan som går genom staden. Det ger en märklig känsla.

Tävlingar i USA kan vara lite showbetonade. Det ska krascha och brinna lite. Dock utan personskador. I Europa skall det vara lite stillsammare.

Idag är säkerheten högt driven. Det är stor skillnad mot för bara några år sedan.

- Det är troligen farligare att köra vanlig personbil än att åka formel 1 i 350 km/tim. Visst händer det olyckor. Det gör det inom de flesta idrotter. Däremot är det vanligt att ryggar tar skada. Föraren ligger i en kroppsgjuten vagga och om bilen studsar uppstår det lätt ryggskador. Betänk, säger Marcus, att bilarna saknar fjädring.

Om Bahrain i helgen

Det gick inte så bra för Marcus i Bahrain.

- Det ville sig inte i första racet. Jag fick inte igång bilen.

Marcus tycker inte det är roligt att prata om händelsen.

- Vi har analyserat situationen och vidtagit åtgärder för att den inte ska uppkomma igen. Det är bara att komma igen. Jag kom ändå på 13:e plats, säger Marcus.

I andra racet blev Marcus påkörd. Tävlingen slutade utan poäng.

Allt är inte rosor för en idrottsstjärna fick eleverna lära sig. Nästa vecka kommer proffsdomaren Micke Nord och berättar om sin verklighet.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-04-23 22:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.