Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Möten mellan familjer för ett varmare Sverige

Ryan från Pålsboda på besök i Skogaholm för att bada och grilla. Här lånar han dock Sydnärkenytts kamera. Foto Henrik ÖstenssonRyan från Pålsboda på besök i Skogaholm för att bada och grilla. Här lånar han dock Sydnärkenytts kamera. Foto Henrik Östensson

– Sverige är väldigt olikt Kenya. Det är bra att komma hit när man är så liten som min son, Ryan. Han tänker redan på Svenska, säger Beatrice Guchera som bor i Pålsboda. Igår var hon och Ryan hemma hos familjen Thyresson - Löfling i Skogaholm för första gången, för att grilla.

Mötet vid en grill i Skogaholm var en del i något som kallas Familjekompis.

Ryan tre kommer springande så fort jag kliver ur bilen. Han är ett riktigt energiknippe och strålar av både energi och glädje. Först provar han redaktörens kamera. Sedan springer han tillbaka till dammen, där Tryggve Thyresson står i badbyxor. Mamma Beatrice står på stranden och är nog lite orolig.

– Det är jättekallt i vattnet säger hon.

Träffar inte många svenskar

Många nya svenskar lever ofta en tillvaro som är lite isolerad från oss svenskar Så är det delvis även för Beatrice som i november varit i Sverige i två år.

– Lite, min granne är från Eritrea till exempel. Jag träffar inte så många infödda svenskar. Nu läser jag Svenska på Allevux. Men jag har jobbat två månader under sommaren på äldreboendet, Sköllergården i Pålsboda. Då träffade jag svenskar. Man får lite kontakt på Ryans förskola också.

Geir Thyresson, Veronica Löfling, Sture Wilhelmsson, Beatrice Guchera, Tryggve Thyresson och förgrunden, den glade Ryan. Foto: Henrik Östensson Geir Thyresson, Veronica Löfling, Sture Wilhelmsson, Beatrice Guchera, Tryggve Thyresson och förgrunden, den glade Ryan. Foto: Henrik Östensson
Flyttade till Pålsboda

Beatrice berättar att hon kom till Sverige för två år sedan, till sin man som bodde i Örebro sedan tidigare.

– Men det fungerade inte. Så vi gick skilda vägar och jag flyttade till Pålsboda.

– Familjekompis går ut på att skapa möten mellan nya svenskar och svenska familjer. Tanken är att skapa kontakter mellan människor för ett varmare Sverige. Ett utbyte. En chans för människor att lära av varandra, berättar Sture Wilhelmsson på Studieförbundet Bilda som ligger bakom satsningen. Han var också med vid grillkvällen i Skogaholm.

Det handlar om att göra enkla vanliga aktiviteter, som att grilla, bada i en sjö, kanske utforska allemansrätten.

– Viktigt i det här är att det ska vara en ömsesidigt utbyte.
Familjekompis innebär att studieförbundet hjälper till att matcha. Man får anmäla sitt intresse. Sedan matchar vi och ordnar träffen. Som det ser ut just nu träffas man utomhus.

– Vi ser det här som en viktig del i vår integration. Jag har hört om familjer som bott här i 17 år utan att prata med, eller känna svenskar privat. Det blir inget bra samhälle. alla måste bjuda till.

Bilda samarbetar också med några olika aktörer som erbjuder gratis aktiviteter om man vill göra något extra med sina familjekompisar. Bland dessa erbjudanden kan nämnas Bodaborg i Karlskoga, Lerbäcks Teater och äventyrsbadet Gustavsvik.

Vill bli undersköterska

Beatrice berättar att hon tänker utbilda sig till undersköterska när hon läst färdigt svenska.

– Men det är jättesvårt med svenska. Försöker ta körkort också, jättesvårt.

Men faktum är att Beatrice redan pratar och förstår svenska bra.

– Jag kunde ju engelska innan jag kom till Sverige. Jag kunde också Swahili och mitt modersmål förstås.

45 språk

Hon berättar att man grillar även i Kenya

– Men då träffas man inte så här, hemma hos någon, utan kanske vid affäre,, där man ofta säljer grillad mat.

Sture Wilhelmsson berättar att man söker fler familjer som vill vara med i Familjekompis.

– Projektet började i flera kommuner redan för ett par år sedan. Men sedan kom pandemin och satte käppar i hjulen. Det är egentligen först nu vi försöker komma igång i flera kommuner, avslutar han.

Sture Wilhelmsson med Ryan Guchera i Skogaholmsdammen. Sture Wilhelmsson med Ryan Guchera i Skogaholmsdammen.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-24 11:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.