03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Emil från Pålsboda flög hem ett VM-silver

Emil Broberg från Pålsboda är riktigt vass på att flyga modellflyg. En av de bättre i världen till och med. Foto: Privat.Emil Broberg från Pålsboda är riktigt vass på att flyga modellflyg. En av de bättre i världen till och med. Foto: Privat.

Pålsboda har fått en medaljör på VM. Emil Broberg blev tvåa när VM avgjordes i Australien vecka 32. Sporten det handlar om är modellflyg, med farter långt över 300 km/h.

Australien dominerade hemma pylon-VM i F3D och F5D. Flerfaldiga världsmästaren Christopher Callow vann åter F3D klassen, men detta efter tufft motstånd av Sverige och Pålsbodas Emil Broberg.

Modellflyg med fart över 340/kmh

– Jag är helnöjd med silvret, Christopher har nu vunnit VM sex gånger, säger Emil Broberg.

Tävlingarna avgjordes i Maryborogh, norr om Brisbane på Australiens ostkust. Bronsmedaljen togs hem av nederländaren Robbert van den Bosch. 

Totalt deltog 33 tävlande från 13 länder. 

– Ikväll firar jag silvermedaljen med svenska laget. Imorgon kväll är det medaljutdelning på avslutningsbanketten. Vi kommer hem till Sverige den 23e augusti, avslutar Emil Broberg.

Detta är pylon racing:

Pylon är en tävlingsform inom modellflygets radioflyg som riktar sig till de lite mer otåliga modellflygarna. Här går det undan ordentligt! Tävlingsformen går ut på att flyga 10 varv i en triangelformad bana fortast möjligt. Och hur svårt kan det vara då? Prova själv får du se. Blandar du sen in tre kompisar som flyger samtidigt med dig som också vill vara först över mållinjen så blir det lite knepigare. Lägg därtill en klocka så går nog pulsen upp ordentligt.
Den snabbaste klassen inom Pylon är F3D. Här blir modellerna mycket mer avancerade. Balsa/frigolit konstruktionerna har fått ge plats åt kompositmaterial. F3D-modellerna är vackra slimmade maskiner som pinnar på riktigt bra. Det är nästan fritt att välja motor och alla motorer har avstämda pipor. Här är det farter en bit över 340 km/h som gäller!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-11 22:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.