VA-problemen vid Tisarstrand verkar aldrig få någon ände. Foto: Barbro Isaksson
Mer VA-trubbel i Tisarstrand – ledningen riskerar att sprängas sönder
Marken är full av berg
– låt oss spränga och dra fram ledning två meter in på varje stugtomt. Den bestämda inrådan kom från va-entreprenören som anlade ledningsnätet för vatten och avlopp i Tisarstrand. Men Hallsbergs kommun sa nej. Nu står en rad förtvivlade fastighetsägare och vet varken ut eller in. För att få fram sina egna ledningar till husen måste de spränga själva – och då riskerar kommunens anläggning att flyga i luften. Nu väntar krismöten. Problemen kring VA-arbetet i Tisarstrand verkar inte vilja ta slut.
Arbetet med att dra fram kommunalt vatten och avlopp till Tisarstrand i södra Hallsberg inleddes i januari förra året.
Med hjälp av en projektör hade kommunen tagit fram förutsättningarna för arbetet. Ganska omgående visade det sig att den förstudien var bristfällig.
Entreprenören Brogrund ställdes inför betydligt mer berg än väntat. Två sprängare, ibland tre, jobbade på heltid under hela projekteringen.
– Man kan väl konstatera att det skulle ha behövts en bättre utredning innan, sade Magnus Larsson till Sydnärkenytt i en intervju förra hösten.

Så här ser det ut där det är tänkt att fastighetsägarna ska ansluta sina ledningar till nätet. Berg dikt an mot anslutningen. Foto: Barbro Isaksson
Hur långt skulle det sprängas?
Med tanke på hur marken ser ut infann sig snart en prekär diskussion. Den gällde hur långt entreprenören skulle spränga och dra fram ledning vid respektive tomtgräns.
Kommunen hänvisade till projektören som skulle ha uppgett att anläggningspunkten ska lämnas vid fastighetsgränsen.
Senare ändrade sig kommunen en smula och tillät entreprenören att spränga 50 centimeter in på tomterna.
Brogrund följde direktivet från kommunen. Men Magnus Larsson menade att 50 centimeter var för lite med tanke på hur marken ser ut i Tisarstrand.
Riktlinjer finns
Denna utsaga grundade Larsson på uppgifter från referensverket AMA, Allmän material- och arbetsbeskrivning, som anger riktlinjer för byggprocessen.
I direktiven står att jordschakt ska normalt utföras till 0,5 meter in från tomtgräns. Vid bergschakt ska det sprängas ytterligare två meter in från förbindelsepunkten.
– För om det behöver sprängas även när anslutningen ska göras så finns risken att fastighetsägaren spränger rakt på ledningen som vi har dragit fram, sade Magnus Larsson.
Farhågan besannades
Ett år senare står flera fastighetsägare vid Tisarstrand i exakt den situationen som entreprenören varnade för.
– Vi sitter i en rävsax nu, och vågar inte göra något. Det skulle kosta enorma belopp om vi spränger sönder kommunens ledning, och vem ska stå för det i så fall?
Det säger en av de fastighetsägare som Sydnärkenytt har kontakt med. I hans fall ligger förbindelsepunkten dikt an mot berg, så det är i princip helt omöjligt att fortsätta spränga för den egna ledningen.
Vad ska ni ta er till då?
– Jag vet inte. Det kommer att bli möten hos kommunen under måndagen. Efter det kanske vi kan berätta lite mer, säger fastighetsägaren som tills vidare vill vara anonym.
Försöker hjälpas åt
Flera fastighetsägare har gått ihop och anlitat en entreprenör, både grävarbetare och sprängare, som ska försöka hjälpa dem med anslutningarna in till husen.
En av grävarbetarna, som i nuläget också vill vara anonym, berättar att förbindelsepunkten ligger nära berg på de flesta ställena. ”Det är galet med berg”, som han säger.
– Det är väldigt bökigt, men vi har lyckats spränga på några håll med hjälp av olika skydd.
– På andra håll måste vi handgräva, 1,5 meter ner i marken. Det är så trångt intill berget att vi inte ens kan använda den allra smalaste skopan vi har. Risken är maskinerna går sönder också.
Blir dyrt
Arbetet tar dessutom mycket tid, och i nuläget är det fastighetsägarna som får stå för det. En av dem uppger att notan totalt kommer att landa på drygt 700 000 kronor för kommunalt vatten och toa.
– Vi som jobbar med anslutningarna ska också ha möte med kommunen. Det är bra, om vi kan hjälpa varandra nu, säger grävarbetaren och tillägger:
– En viktig fråga är vem som bär ansvaret om ledningarna går sönder. Det blir jättedyrt om ledningar skjuts sönder. Går stammen sönder måste ju hela vägen grävas upp igen.
Det är dyrt att spränga överhuvudtaget. Vilket sannolikt var ett skäl till att kommunen inte bekostade de två metrarna extra in på varje tomt från början.
… Man kan frångå direktiven i AMA, det är inte säkert att någon har gjort något fel så sett. Men problemen kommer ju som ett brev på posten efteråt då, konstaterar grävarbetaren.
Bakgrund
År 2008 påbörjade Askersunds- och Hallsbergs kommuner en gemensam förstudie för att dra fram kommunalt vatten och avlopp till Tisarstrand, Tunbohässle, Toskabäcken och Tisarbaden.
Totalt finns närmare 400 fastigheter på de aktuella platserna.
Från början planerades för en markledning, men år 2013 beslöts att det i stället skulle dras en sjöledning i sjön Tisaren.
Vattnet går via en cirka nio kilometer lång dubbelledning mellan Åsbro och områdena vid Tisarens norra strand.
Etableringen av ledningsnätet startade i Tisarbaden, den ort som delas av kommungränsen. Askersund var klara 2020 enligt plan.
Hallsberg skulle ha anslutningarna klara i Tisarbaden våren 2021, men arbetet försenades och slutbesiktigades först i april 2022.
Även i Tisarstrand blev va-processen försenad. Förstudien var bristfällig, marken bestod av mer berg än beräknat och vattensjuka områden. Arbetet med ledningarna pågick under hela 2023 och fram till i våras.