13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mer skadegörelse på skolor i Hallsbergs kommun

Skadegörelsen på skolor i Hallsbergs kommun fortsätter. I torsdags och fredags inträffade fyra fall av skadegörelse i kommunen. Trots en eller flera polisanmälda skadegörelser i veckan uppfattar inte fastighetschefen i kommunen, Clas-Göran Classon, problemen som värre än tidigare.
– Nej, tyvärr, är det här något som pågår, det går lite i vågor. Vi jobbar ständigt med reparation av skadegörelse.

Den 23 juli krossade någon ett fönster på Folkasboskolan i Pålsboda. Den 24 klättrade någon upp på en bod på skolgården i Östansjö, krossade takpannor och bröt ner ett stuprör. Samma kväll krossade någon fönster på Transtensskolan i Hallsberg. I Sköllersta bröt någon sönder ett dörrhandtag på en skolbyggnad och kastade ner takpannor från taket. Alla händelser är polisanmälda.

– Det är de fyra mest utsatta skolorna i kommunen. Vi har dessvärre ett ständigt pågående arbete med att återställa, reparera skadegörelsen. Det är viktigt att det återställs, lagas snabbt. Vi vet av erfarenhet att om det inte återställs eskalerar skadegörelsen. Är det redan trasigt kan man tydligen slå sönder mer.

Svårt att avslöja

Kommunen har väktare som åker runt och samarbetar med polisen, som svänger förbi när de kan. Men trots det fortgår det.

– Det här sker ju utanför skoltid, när det är tomt och öde i skolorna. Att pricka in skadegörelsen precis när den sker och på det sättet kunna lagföra någon, eller göra någon ansvarig är mycket svårt.

Går det att göra något mer? Förändra arbetssätt?

– Vi har ansökt om att få sätta upp övervakningskameror på de mest utsatta skolorna. Kameror som ska riktas mot fasaden och på det sätter förhoppningsvis fånga de som förstör på bild. Det hoppas vi ska stävja problemen.

Clas-Göran menar att det ju troligtvis handlar om minderåriga som uppehåller sig på skolområdet kvällstid.

– Det är ett bra ställe att hänga på tyvärr. Ofta insynsskyddat, fritt från vuxna. Men det är ändå viktigt att poängtera att skadegörelsen är brottslig och kostar stora pengar för skattebetalare. Pengar som skulle kunna användas till annat.

Tillgång till skolans trådlösa nätverk antas också vara en faktor till varför ungdomar uppehåller sig vid skolan. I en del andra kommuner stänger man av nätverket kvällstid, för att göra skolområdet mindre attraktivt kvällstid.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-28 8:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.