Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Medaljregn för
Hallsbergs kraftkarlar

Oskar Lindmark bor egentligen i Örebro, men tävlar för Hallsbergs Atletklubb, i bänkpress. Foto: Henrik ÖstenssonOskar Lindmark bor egentligen i Örebro, men tävlar för Hallsbergs Atletklubb, i bänkpress. Foto: Henrik Östensson

VM i styrkelyft i Litauen i slutet av oktober blev en formidabel succé för anrika Hallsbergs Atletklubb.
Det blev fyra medaljer i bänkpress,  däribland två guld, världsmästartitlar för Hallsbergarna.

Klubben har lång historia i Hallsberg. Den bildades 1932.

– Det stämmer. Verksamheten låg dock nere under några år. Vi blev utslängda från de lokaler vi hade i anslutning till Alléhallen när den byggdes om. Men så småningom hittade vi den här lokalen och kunde dra igång igen, säger Josef Eriksson och visar runt i gymet på Esplanaden i norra delen av Hallsberg. 

Atleterna Oskar Lindmark och Josef Eriksson i Hallsbergs Atletklubb. Båda tog medalj i VM i slutet av oktober. Atleterna Oskar Lindmark och Josef Eriksson i Hallsbergs Atletklubb. Båda tog medalj i VM i slutet av oktober.

Här och där tränar killar i varierande storlek. Jag sätter mig ner med två av de allra största, Josef och Oskar, som av en händelse också var två av medaljörerna i Litauen. För att tala klarspråk, redaktören känner sig som en liten mask i jämförelse.

– Haha, jo, i vår viktklass kan man fortfarande vara rejält vältränad, stark, men fortfarande vara i god form, rörlig. I vår klubb springer vi som tävlar en del för att hålla formen. De som tävlar i de riktigt tunga viktklasserna är förvisso mycket starka, men så stora att de börjar ha svårt att röra sig fritt, springa, menar Josef

Han tävlar själv i klassen - 105 kilo, öppna klassen.

– Det innebär att jag får väga 105 kilo. Väger jag mer får jag inte vara med i den klassen. Jag ligger några kilo under, drygt 103.

230 kilo

Hur mycket lyfter du i bänkpress då?

– I Litauen blev det 230 kilo. Det räckte för en världsmästartitel.

Kompisen Oskar Lindmark som tävlar i samma viktklass, men som junior, tog brons.

– Det gick utmärkt för ytterligare ett par av våra medlemmar, men som inte är bosatta i Hallsberg. Steven Örnerstedt som bor i Norrköping tävlar i klassen -120 som junior tog guld. Andreas Henning, bosatt i Stockholm, tävlar i seniorklassen, - 120, tog silver.

Interiör från klubbens lokal på Esplanden i Hallsberg Interiör från klubbens lokal på Esplanden i Hallsberg

Det låter ju som ett riktigt bra mästerskap för er?

– Ja och nej. Man använde en bänk som var rätt dålig. Det var lika för alla. Men vi lyckades nog dra fördel av det. I min klass exempelvis, var jag den enda som lyckades genomföra alla tre lyft, säger Josef.

Han fortsätter:

– Här kommer nog min rutin in. Jag har tävlat i 15 år. Jag såg att andra hade problem och kunde anpassa mig efter det. 

Tre lyft

I ett mästerskap i styrkelyft går det nämligen till så att varje atlet gör tre lyft.

– Man väljer då själv vilken vikt man vill börja med. Här gäller det att vara strategisk. Det är bra att inte börja alldeles för lågt. Samtidigt är det en stor risk med att lägga sig för högt. Om jag väljer att börja på en vikt och inte klarar det lyftet, ja, då är jag i princip rökt i den tävlingen.

Är det bara killar i den här sporten?

– Nej då. vi har flera framgångsrika tjejer. Vilma Olsson exempelvis. Hon har tagit flera medaljer i år, men inte just i detta mästerskap. Hon bor i Västerås, men tränar här en del.

Vad kommer det sig att ni har medlemmar från andra orter?

– Vi har gott rykte, Ska man tävla måste man också vara med i en klubb med tävlingslicens. Norrköping har ingen klubb. Västerås har precis fått en, annars finns det väl klubbar i de större städerna.

Styrkelyft är inte tyngdlyftning

Josef förklarar att det är stor skillnad på olika lyftgrenar.

– Tyngdlyftning, som är en olympisk gren, är till största delen en tekniksport, även om man måste vara vältränad och stark. Det går ut på att lyfta en skivstång från marken och upp över huvudet i ett ryck. I vår klubb ägnar vi oss åt styrkelyft. Där är det muskler, kraft, styrka som gäller. Det finns flera grenar. Dels handlar det om att lyfta en skivstång från golvet upp till knähöjd, marklyft dels handlar det om bänkpress. Den som lyfter flest kilo vinner.

Hur mycket är världsrekordet? Vad är ditt mål?

– I min klass är det en bit över 240 kilo. Jag har tagit 235. Så jag tror. väl att rekordet kan vara nåbart.

Vad är det tyngsta lyft någon gjort?

– Om man går på lyft i väl kontrollerade tävlingar som arrangeras av något av de internationella förbunden är rekordet 300 kilo. Men det var en kille som vägde 200 kilo. Det är inget vi strävar efter. Det är inte så helt lätt att leva ett normalt liv när man väger så mycket.

Hur många ägnar sig aktivt åt styrkelyft?

– Säkert en halv miljon bänkpressar och styrkelyfter på gym, som motion. Ett par tusen tävlar och tränar aktivt.

Konsten att hålla

Vad är det svåraste med sådana mästerskap ni nu varit med i?

– Jag skulle kunna säga tävlingsnerver. Men jag tror vi är förbi det. Vi har viss tävlingsrutin. Jag hävdar istället att det handlar om att bli tillräckligt stark och att hålla under resan dit. Vi är nog inte mer utsatta för skador än andra sporter. Men när man tränar stenhårt är risken stor att man tränar för hårt och skadar sig. Det är en avvägning. Det gäller att träna rätt.

Många dopingtester

Har ni mycket problem med doping i er sport?

– Vi hade det, förr. I Sverige hade vi dock vårt sista dopingfall 2005. Sedan dess har det inte varit något. Det är också mycket bättre internationellt. Vi har mycket rigorösa tester. Jag genomgår flera gånger om året oanmälda dopingtester i hemmet. Ofta kommer de på morgonen, innan jag åker till jobbet. Det är via riksidrottsförbundet dessa tester görs. Av alla sådana tester de görs på ett år är nog de flesta hos olika utövare av kraftsport. Det är just för att vi hade mycket doping historiskt. Det är bra med kontrollerna. Alla vill ju att det ska vara fritt från fusk, skit, inom sporten.

Josef är 21 år och Oskar 23.

Hur länge kan ni tävla på den nivå ni tävlar i dag?

– Om jag kan få kroppen att hålla tror jag kan tävla på den nivå jag gör i dag fram till i alla fall fram emot femtio-årsåldern. Vi har många i klubben som är äldre än så dock, men i världseliten i öppna klassen skulle jag tro det fungerar till 50.

Öppna klassen är så att säga den tuffaste klassen. Utan åldersgränser. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-04 14:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.