Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Mattias ser fram mot ett sprakande nyår

Mattias Åkesson driver ATV & Maskin som säljer fyrverkerier. Foto: Anders BjörkMattias Åkesson driver ATV & Maskin som säljer fyrverkerier. Foto: Anders Björk

Det är få butiker i Sydnärke som säljer fyrverkerier. ATV & Maskin i Hallsberg tillhör de som gör det. Och det är en bra affär för företaget. - Det är tråkigt att det blivit massa klagomål kring fyrverkerier, säger Mattias Åkesson hos ATV & Maskin.

För tio år sedan öppnade Mattias Åkesson sin butik på Tegelgatan i Hallsberg. Först hette den ATV & Fritid, men i samband med att företaget blev aktiebolag blev butiksnamnet ATV & Maskin. 

Säljer under fem dagar

- Innan jag öppnade här i Hallsberg jobbade jag med att köra lastmaskin på värmeverket i Örebro, sen hade jag det här vid sidan om ett tag innan butiken öppnades, säger Mattias.

Det säljs framförallt fyrhjulingar, arbetsmaskiner, kranvagnar och mopeder. 

- Mopeder har blivit en väldigt stor del, det var inget jag hade i åtanke från början. Men nu säljer vi runt 100 mopeder om året. Att Alléskolan finns här i Hallsberg har nog ett samband med det. 

Den största lådan med fyrverkerier som säljs är denna. Priset landar på 5 500 kr. Den största lådan med fyrverkerier som säljs är denna. Priset landar på 5 500 kr.

Det är dock inte för att prata om mopeder eller fyrhjulingar vi bokat träff, utan fyrverkerier. Mattias har en av få butiker i Sydnärke som säljer fyrverkerier. Detta är femte året i rad som han säljer fyrverkerier inför nyår.

- Vi säljer mellan 27 och 31 december. Jag får sälja året runt om jag vill, men vi har valt att bara ta hem produkter till nyår.

Lutar åt försäljning för över 400 000 kr

Mattias påtalar att det var trögt första året, men till andra året hade det spridit sig att han sålde varav då fler hittade dit. Och ifjol och i år, även om det återstår några dagar, har raketer och smällare gått åt som smör i solsken. 

- Förra året hade vi sålt slut på allt vi tagit in dagen innan Nyårsafton. Då hade vi sålt fyrverkerier för nästan 400 000 kr. Säljer vi slut på allt i år har vi sålt för 420 000 kr, och vi har redan sålt mer än hälften. Det finns uppenbarligen ett uppdämt behov av att fira nyår med fyrverkerier, fastslår han.

Det verkar vara en bra affär, varför tror du inte fler säljer?

- Det är en bra affär för oss, och vi når ut till mycket kunder som vi aldrig säljer annat till i vanliga fall. Att inte fler säljer tror jag beror främst på djur- och miljötänket. Men jag tänker så här, vi har tillstånd och utbildning för att sälja och kan göra det på ett bra sätt under kontrollerade former, vi kan lika gärna göra det som att nån annan skulle göra det sämre.

Man måste vara minst 18 år för att få köpa fyrverkerier. 

Och de får inte skjutas när som helst utan bara på specifika tider, som kan variera från kommun till kommun. I just Hallsbergs kommun tillåts det att skjutas mellan klockan 20-21 och 23:30-00:30 på Nyårsafton.

“Tråkigt med klagomål”

Vad vill du säga till de som anser det inte bör skjutas något alls?

- Jag tycker det är tråkigt att man inte kan respektera de regler som gäller utan att det ska bli massa klagomål. Det är tillåtet att skjuta fyrverkerier under reglerade tider och det finns många som uppskattar att göra det. Sen de som inte håller sig till reglerna är det polisens sak att bötfälla. 

Det är inte så att vem som helst får sälja fyrverkerier. Det krävs tillstånd av polisen. Det krävs godkända lokaler med brandskyddade utrymmen för förvaring, och det krävs även att ha genomgått en kortare utbildning.

Mattias säljer inte bara utan tillhör de som uppskattar att skjuta fyrverkerier. 

- Jag kommer att skjuta lite på nyår, det är en tradition, avslutar Mattias Åkesson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-29 15:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.