Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Dödad av yxhugg i bakhuvudet: "Självmord" sa polisen

Polispådraget var stort till den lilla stugan i Tystinge, och under dagen anlände också statskriminalen tillsammans med rättsläkare. Foto: Örebro-Kuriren/Örebro läns museumPolispådraget var stort till den lilla stugan i Tystinge, och under dagen anlände också statskriminalen tillsammans med rättsläkare. Foto: Örebro-Kuriren/Örebro läns museum

Ett av de märkligaste kriminalfallen i Sveriges historia inträffade i en by i Östansjö på 1960-talet. En kvinna hittades död med 20 yxhugg i bakhuvudet. Ett brutalt mord! Det var vad polisen först misstänkte. Efter några dagars utredande avskrevs fallet – som självmord.

Den här artikeln kom till av en slump. 
Det stod en notis i en minnesbok över 1960-talet: ”Sibylle Osten, 48 år, i den lilla byn Tystinge i Östansjö hittades död med 20 yxhugg i bakhuvudet. Efter ett dygn stod den häpnadsväckande sanningen klar. Hon hade tagit självmord”.
Självmord. Är det möjligt? En kvinna som svingar en yxa över sitt huvud och träffat bakhuvudet 20 gånger och därmed avlider av förblödning. Fallet är lika fasansfullt som ofattbart. 
 
Polisen spekulerade frikostigt

Till en början sågs kvinnan som ett offer för ett brutalt mord. Men snart ändrades bilden av händelsen, detta efter polisens frikostiga spekulationer som tidningarna tacksamt tog emot. 
Vi backar tiden tillbaka.
 

Klockan 9,40 på fredagsförmiddagen 22 februari 1963 ringer telefonen hos poliskonstapel Edwin Wikman i Vretstorp. Ett samtal han sent skulle glömma.
” Jag kom precis hem”, skriker en man förtvivlat i luren, ”min hustru, jag har känt på henne, hon är kall, nedblodad, hon är död!”.
Mannen är Karl Osten, 52 år, Sibylles make.
Wikman kallar på kollegor från Örebro, och far till brottsplatsen. Snart är det fullt pådrag, avspärrningsskyltar sätts upp, utredare letar spår. På kvällen anländer statspolisens kriminalavdelning tillsammans med rättsläkare, som beslutar att kroppen ska tas med för obduktion.
 

Karl Osten blir snabbt misstänkt. Han anhålls samma dag men släpps efter några timmar efter att ha presenterat ett alibi som utredarna såg som vattentätt. 

Osten hade kommit hem till stugan i Tystinge på fredagsmorgonen efter att ha varit borta från hemmet i fyra veckor när han fann sin hustru död.

Hade alibi

Osten  arbetade i Luleå som resemontör, drygt 100 mil hemifrån, och hade anlänt med tåg till Örebro och sista biten i taxi. För polisen var det en lätt match att kolla hans uppgifter med arbetsgivare, och allt stämde med det som uppgivits. Det fanns även tågbiljetter, taxikvitton och vittnen som visade att Osten kommit med morgontåget från Luleå.
Dessutom kunde polisen konstatera att Sibylle Osten legat död flera dagar,  Karl släpps fri, och var inte misstänkt.
Hustrun låg livlös på rygg i farstun. Huvudet var nedblodat liksom kläderna. Det fanns rikligt med blod på golvet i köket och på väggarna. På köksgolvet låg en yxa och ett bräckjärn (kofot), täckta av blod.  Det var oreda i köket. Inte likt Sibylle som var en ordningsmänniska.
 

Okänd man sågs av vittne

Den siste som såg Sibylle i livet var en lokal fiskhandlare som den 15 mars sålt fisk till henne. Hon var då pigg och glad.
Ungefär vid samma tid sågs en okänd man på Tystingevägen inte långt ifrån Ostens stuga. Ett vittne sa: ”Att jag kommer ihåg det så väl beror på att det är synnerligen ovanligt att främlingar uppenbarar sig på Tystingevägen”. 
Mannen var barhuvad och hade uppåtstruket hår och bar en portfölj. ”Han kan mycket väl ha varit ute i ärliga avsikter, men jag har i alla fall meddelat polisen”, sa vittnet.
Det var ett självmord enligt polisen. Men polisen kom även med nya spekulationer som hamnade i tidningsspalterna. Som att Sibylle även försökt sätta eld på huset – efter att hon huggit sig själv med yxa.
Polisen kom ingen vart i sina undersökningar. Inga fingeravtryck kunde säkras, ej heller fanns spår efter någon okänd person. Knappt en vecka efter att Sibylle Osten hittats död, avslutades brottsplatsundersökningarna som konstaterade att ett självmord begåtts.
Allt hade gått mycket snabbt.
 

“Finns en och annan dunkel punkt”

Fyra dagar efter upptäckten av kroppen utgår polisen från att Sibylle begått självmord genom att hugga sig själv i bakhuvudet med en yxa. Blodspår och hårstrån på yxan stärker detta enligt polisen. Men hundraprocentigt säkra är man inte.
”Nej, det finns en och annan dunkel punkt. Självfallet vill vi även komma i kontakt med den person som synts i närheten av makarna Ostens stuga vid tiden för dödsfallet”, sa landsfogde Ove Hesselgren, som ledde spaningarna. 
 Men någon sådan person hittades inte, ej heller några spår efter denne.
 

Då återstod självmord som förklaring. 
Ytterligare en dag senare, den 27 mars, befäster polisen självmordsteorin. Att Sibylle enligt läkarjournaler dessutom tidigare varit psykiskt sjuk styrker polisens teorier. Spaningsledare Hesselgren säger i Örebro-Kuriren: ”Fru Osten har av allt att döma i tillfällig sinnesförvirring tilldelat sig själv det ena slaget efter det andra”.
 

Fotogendunk

Den 28 mars presenterar polisen i media ett nytt antagande i kedjan av självmordsteorierna. Att Sibylle Osten innan yxan, försökt hänga sig, men att repet gått av. Detta eftersom Sibylle Osten även hade “märken på halsen” och att polisen fann ett trasigt rep uppsatt på en krok i taket på vinden.
Därtill lägger polisen att Sibylle även försökt tända på huset – efter att hon slagit sig själv med yxan i bakhuvudet. (Polisen hade nämligen hittat en omkullvräkt fotogendunk och tändstickor på golvet i hallen). Men inte heller nu var polisen säker på sin sak: ”Det finns ju en möjlighet att fru Osten oavsiktligt vält omkull fotogendunken när hon föll i farstun”.
 

Samma dag, 28 mars, sex dagar efter att dödsfallet upptäcktes, avslutades undersökningarna och brottsplatsundersökarna vände åter till Stockholm. Tystingefallet lades till handlingarna som ett självmord.

Vad hände egentligen i den lilla stugan i Tystinge? Suzanne Osten tvivlar inte på självmordsförklaringen.

Suzanne Osten, dotter till Karl Osten. Foto: Henrik Montgomery/TT Suzanne Osten, dotter till Karl Osten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Namnet låter säkert bekant. Suzanne Osten är välkänd som regissör, dramatiker och författare.  Karl Osten var Suzannes far, och modern hette Gerd Osten, en känd teaterkritiker. Karl gifte alltså om sig med Sibylle, och paret flyttade till huset i Tystinge 1958 efter att ha bott i Stockholm. 

Suzanne Osten menar att Sibylle var i ett så dåligt psykiskt tillstånd vid den tidpunkten att hon själv tillfogat sig skadorna.

“Det som hände var en fasa”

- Det som hände var en fasa, något som jag inte grävt i eller ifrågasatt. Det fanns på den tiden tre dokumenterade självmord som skett på liknande sätt i Europa. Det var en tragik och det fanns en psykisk sjukdom med i bilden. Pappa hade skrivit brev till sin syster om hur dåligt Sibylle mådde, berättar Suzanne Osten.

Hon fick reda på att hennes pappas hustru avlidit samma dag det hände. Hon var 19 år vid den tiden och satt och pluggade på en studentskrivning när kvällstidningen Expressen ringde: ”Är du Osten? Din pappa är efterlyst för mord”.

- För mig var ju det här ett jättestort trauma.

God story i kvällspressen - till att börja med

Kvällspressen drog stort på det förmodade mordet som var en god story med alla nödvändiga ingredienser för bra försäljning: yxmord, ensam kvinna, enslig stuga, hunden satt i fönstret när matte låg död på golvet, mördaren har försprång, och så vidare.

När polisen avskrev mordet som ett självmord gick luften ur murvlarna. Ingen journalist gick vidare på spåret, ingen ifrågasatte polisens utredning, med några få lokala undantag: “Är ni helt säkra på att det var ett självmord?”. 

Så. Hur gick det hela till? Tommie Olofsson som är rättsläkare och vd för Fria Rättsläkarna berättar att han i sitt yrke sett de mest märkliga och bestialiska självmord där otvetydig bevisning ändå visat att de omfattande skadorna tillfogats av personen själv.

- Smärta verkar alltså inte hindra någon från att upprepat skada sig själv svårt och sedermera avlida, hävdar han.

Rättsläkaren: “Självmord är osannolikt”

Det går att komma åt och slå sig själv i bakhuvudet vilket dock är ett mycket ovanligt sätt att ta självmord, tillägger Olofsson. Han är dock tveksam till att dödsfallet i Tystinge var ett självmord. Det beror på de många slagen som Sibylle Osten ska ha gett sig själv.

- Att slå sig själv 20 gånger i syfte att ta livet av sig låter helt osannolikt. Och oavsett vem som hållit i yxan besudlas den givetvis av offrets blod, säger Tommie Olofsson.
 

Källa: Riksarkivet/polisutredning, dagstidningar, intervjuer. Tidningsklippen är från Örebro-Kuriren.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-18 9:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla