Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb firar 30 år

Maria Rudbäck och Mårten Franszon förbereder för Hallsbergs Jazz & Bluesklubbs 30-årsfirande. Foto: LG MånzonMaria Rudbäck och Mårten Franszon förbereder för Hallsbergs Jazz & Bluesklubbs 30-årsfirande. Foto: LG Månzon

Povel Ramel, Peps Persson, Peter Brötzman, Chuck Hall, Tommy Körberg, Totta Näslund, är bara några av alla kända artister som upprätt på Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb i Hotell Stinsens källarplan. Nu i helgen firar klubben sitt 30-års jubileum.

- Det känns jätteroligt - och stort, säger Maria Rudbäck, ordförande för Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb.

I helgen blir det evenemang i dagarna tre i Hallsberg, från fredag till söndag. 

Men klubben är ju ganska vana med att arrangera och dona.

- Genom åren har klubben hart så mycket som 325 konserter, säger Maria Rudbäck.

Stinsens källare

Till huvuddelen har konserterna hållits i Stinsens källare, men vid några tillfällen även i Folkets hus och Alléhallens aula.

Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb bildades 1991 efter att Arne Domnérus gett en konsert på Stinsen. 

-  Den konserten blev utsåld, och efter det beslutades att en jazzklubb skulle bildas, säger Maria.

Många kända artister

Artistuppbådet som genom åren äntrat den lilla scenen i Stinsens källare är stort. Ett axplock bara: Tommy Körberg, Amanda Ginsburg, Chicago Express, Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Claes Yngström, Nils Landgren, Louise Hoffsten, Roger Pontare, med flera, med flera.

Artister har kommit och gått, och många har kommit tillbaka. Sven Zetterberg tillhör de som spelat flest gånger på klubben (12 uppträdanden). Utsålda konserter har exempelvis varit de med Sven Zetterberg, Roffe Wickström, Peps Persson, Victoria Tolstoy, Totta Näslund, Povel Ramel.

Lilla klubben med det stora hjärtat

Mårten Franszon, vice ordförande i klubben och konferencier - framhåller klubbkänslan som skapas i den förhållandevis lilla lokalen.

- Vi är den lilla klubben med det stora hjärtat, säger han.

Sedan tio år tillbaka samarbetar man med Kävesta Folkhögskolas musiklinje. Elever från skolan är förband till artisterna.

- Det har gett oss en hel del spännande förband, de är suveränt duktiga och uppskattade, säger Maria Rudbäck.

Det har aldrig varit svårt att boka artister till Stinsen, berättar Mårten Franszon.

- Ofta frågar artisterna själva om de kan komma och spela, och för de större artisterna sköter bokningsbolag detta.

En Gibson rockgura hälsar välkommen till klubben. Att musikuppträdandet hamnade på Stinsen kan omvärlden tacka Carin Carlsson för, en musikintresserad hotellchef. En Gibson rockgura hälsar välkommen till klubben. Att musikuppträdandet hamnade på Stinsen kan omvärlden tacka Carin Carlsson för, en musikintresserad hotellchef.
Närhet till publiken

Att restriktionerna kring pandemin lättat har inneburit att många uppskattar ännu mer att kunna gå ut och lyssna och uppleva musik.

Men även innan pandemin uppskattade artisterna att komma till Stinsen och spela, och då inte minst för närheten till publiken - i tider av digitalisering då artister lanserar sig med Spotify.

- Här blir det väldigt personligt, nära publiken, och artisterna gillar det. I och med Spotify har det blivit så mycket viktigare för artisterna att verkligen möta sin publik, det märks att de blivit mer lättillgängliga. Dom går ut och pratar med folk, signerar skivor, säger Maria Rudbäck.

Toffel-spelning

Att spela på Stinsen kallade vissa artister för att göra en toffel-spelning.

- De kunde ju gå i tofflor direkt från hotellrummet till scenen för att uppträda, säger Jan-Ove Jönsson, tidigare ordförande, och den som varit med ända från starten -91.

Jan-Ove har många minnen från tiden när det begav sig.

- Två karlar stod och kissade inne på toa. Den ene sa att han tyckte bandet som nyss spelat, var det värsta han nånsin hört. Sen fick han se att en av musikerna på scenen var han på toa…

Imponerad

- Vi hade en engelsk pianist och sångare i rock´n roll genren som skulle kompas av ett svenskt band. Hans plan från London var försenat, så han fick byta om i taxin från Arlanda. Han störtade rakt in på scenen, men gjorde ett enormt nummer. Här snackar vi om riktiga proffs …

Jan-Ove är imponerad och fascinerad över, som han säger, ”att man lyckats hålla liv i klubben”.

- Det trodde jag nog aldrig när vi började. Men vi har vågat oss på lite udda och nyskapande artister. Vi har inte kört mainstream, säger han.

 

FAKTA

Om jubileumshelgen.

Fredag 22 oktober:  

Barnkonsert med Victor Rydström och Äventyrsorkestern på Östansjö skola/Folkets hus. Reserverad för förskoleklasser och ÅK1. Samarrangemang med Hallsbergs kommun.

Lördag 23 oktober: 

15,45. Hotell Stinsen, plan 5. Mingel i foajén till musik från Kävesta folkhögskola, visning av utställningsaffischer, program och historik om evenemang och de många artisterna som framträtt på klubben.

16,15. Invigning med gäst i fåtöljen, Ulrica Johansson, kultur- och kulturskolechef i Hallsbergs kommun. Mer musik från Kävesta. Några som varit med från starten deltar, JO Jönsson, Nils Mikaelsson och SO Åström. Mårten Franszon berättar från sina 11 år som ordförande. Goa vinyler spelas även.

17,45 - 18,00. Middag.

19,30. Insläppet börjar till konserten med Lisa Lystam Family Band (kl 20). 

Söndag 24 oktober:

15,00. Afternoon Tea på konditori PeWe. Oscar Svenningson med vänner presenterar låtar från det gyllene året 1991. Anmälan via hemsidan.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-18 11:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.