Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Målaren John tar plats vid Hallbos styrelsebord

John Rudin Björlin, 23, från Pålsboda,, har blivit invald som personalrepresentant i Hallbos styrelse. Det är troligen första gången en personalrepresentant tar plats i Hallnos styrelse. Foto: Barbro IsakssonJohn Rudin Björlin, 23, från Pålsboda,, har blivit invald som personalrepresentant i Hallbos styrelse. Det är troligen första gången en personalrepresentant tar plats i Hallnos styrelse. Foto: Barbro Isaksson

Om personalen får mer inflytande i besluten återstår att se. Nu har i alla fall Hallsbergs bostadsstiftelse vikt en plats i styrelsen åt en representant från arbetslaget. Först ut i maktens boning är John Rudin Björlin, en 23-årig Pålsbodabo med tre års erfarenhet som målare på Hallbo.

Förändringens vindar tycks blåsa i alla hörn hos Hallsbergs bostadsstiftelse, Hallbo, även in i styrelserummet.

– Hallbo har haft en väldigt stor styrelse, med nio ordinarie ledamöter plus nio suppleanter. Det blir otympligt, säger Peter Sjerling, Hallbos vd.

I samband med att Hallsbergs kommunfullmäktige tillsatte Hallbos nya styrelse innan jul bestämdes därför att den skulle bantas. 

Styrelsen består nu av fem ledamöter och fem suppleanter, vilket bedöms vara mer lagom. Billigare också, förmodligen, med färre arvoden att betala ut.

Laglig rätt till en plats

En kanske mer spännande nyhet är att de styrande har gett plats för en representant från arbetstagarna vid styrelsebordet.

– De har rätt till en plats, det är reglerat i lag. Men tidigare har ingen ur personalen haft den platsen i Hallbos styrelse, säger Sjerling.

Varför då?

– Hur det resonerades innan jag blev vd här, våren 2021, kan jag inte svara på. Jag tog upp frågan snart nog efter att jag börjat, men i det läget var det ingen anställd som ville ta uppdraget.

Ska man vara noga så är det tveksamt om någon arbetstagarrepresentant ens var välkommen i styrelserummet under de åren som det var som mest turbulent på Hallbo. I vart fall inte enligt uppgift från tidigare anställda.

”Ett annat Hallbo”

– Det är ju en del i det här. Vi vill visa att Hallsberg har ett annat Hallbo i dag, där arbetsklimatet är gott. I sak är det också bra med en arbetstagarrepresentant, någon som står nära verksamheten och kan ge rapporter i styrelsen, säger Peter Sjerling.

”Ett annat Hallbo” till trots, frågan var om någon från arbetargänget var redo nu att hänga på sig ansvaret som företrädare i styrelsen. Faktiskt, den här gången gick det bättre – målaren John Rudin Björlin vågade säga ja. 

Ungdomlig fägring

En sak går att konstatera direkt – John Rudin Björlin kommer att stå för ungdomlig fägring i Hallbos styrelse. Han är 23 år. Kommer från Pålsboda och är idrottsintresserad.

Varför vill du ha detta uppdrag?

– Jag tycker att det är intressant att få inblick i beslutsfrågorna. Jag är van vid styrelsearbete sedan tidigare, jag sitter i styrelsen för Pålsboda GoIF. Så – varför inte, tänkte jag, säger han.

Till vardags är John Rudin Björlin ”vanlig målare” ute i fält bland sina jobbarkompisar på arbetsgolvet. Det gör att han också på ett naturligt sätt kan ta med sig medarbetarnas frågor till styrelsen, menar han.

Känns inte det som ett tungt ansvar?

– Jag tycker inte det. Uppdraget är mest av godo, du får ju veta saker som du kan prata med de andra om. 

Du är inte orolig att du ska hamna i dubbla lojaliteter i svåra frågor?

– Nej, jag litar på att ledningen hjälper till med de svåra sakerna så det inte blir konstigt. 

Svårt men viktigt

Tar man en titt på erfarenheter som finns av personalföreträdare i styrelsen för myndigheter eller bolag så framgår att det är ett svårt men viktigt uppdrag som ger möjlighet att påverka verksamheten.

Bland står att läsa i fackförbundet ST:s tidning Publikt:

”Att de anställda har insyn i vad styrelsen diskuterar är viktigt, men allra viktigast är att personalen har möjlighet att föra fram till styrelsen hur det ser ut inom verksamheten”.

Hallbos nya styrelse

Presidium

Ordförande: Camilla Petersen (PO)
Förste vice ordförande: Anders Lycketeg (C)
Andre vice ordförande: Torbjörn Appelqvist (M)

Ledamöter: 
Siw Lunander (S)
Jimmy Olsson (SD)

Ersättare
Magnus Fahlström (S)
Birgitta Billström (S)
Erik Storsveden (L)
Birgitta Lindström Pettersson (V)
Johnny Ring (SD)

Arbetstagarrepresentant: John Rudin Björlin

Revisorer: Roger Edström (S) och Göril Thyresson (V)

Revisor Roger Edström (S) Göril Thyresson (V)


 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-30 12:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla