14 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mailproblemet löst – men varning kvarstår

På Hallsbergs kommuns hemsida står det fortfarande att man har problem med mailsystemet och att man inte, från kommunens mailadresser kan skicka mail till vissa adresser.
– Just för stunden är problemen lösta, det är nog helt enkelt så att kommunens informatör inte plockat bort meddelandet, berättar Marcus Cederberg, IT-chef, baserad i Lekeberg.

Det var förra veckan problemen resulterade i att flertalet stora mailtjänster spärrade utgående mail från Hallsberg. Det gick fint att maila till kommunens medarbetare, men de kunde inte svara.

Alla IT-tjänster i Lekebergs, Hallsberg och Askersunds kommuner hanteras av Sydnärkes kommunalförbund. Marcus berättar vad som låg bakom problemen:

– Det var det vi kallare phishing, ett välkänt fenomen.

Någon skickar ut mail med ett inbyggt program. När någon klickar på bilagan i mailet så kapar programmet mailkontot på datorn och börjar skicka tusentals mail i minuten. Snabbt blir då alla mailadresser med samma domän, hallsberg.se, exempelvis, spärrade hos stora mailleverantörer som microsoft, hotmail, och gmail.

Det innebar i klartext att alla hallsberg.se-adresser var spärrade för utgående trafik tills problemet med det kapade mailkontot var identifierat och löst.

– Det här är, trots många varningar, ett vanligt problem. Man bör aldrig, oavsett om man är på jobbet, eller hemma, med sin egen mailadress, klicka på en bilaga i ett mail om man inte är helt säker på vem som skickat den. Aldrig någonsin, säger Marcus.

– Just nu är det lugnt. Men det här problemet upprepar sig tyvärr, trots alla varningar.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-28 15:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.