Gå till innehåll
Hallsberg

- Min metod i hundträningen går ut på att belöna, säger Louise Johansson. Foto: Charlotta Ericsson

Louise satsar på hundkurser i Pålsboda

Publicerad: 19 October 2023 15:28

Louise Johansson från Pålsboda har valt att utbilda sig till hundinstruktör och kommer i november att starta upp sin första kurs. Att det är hundar hon vill arbeta med är tydligt
– Jag ser ett stort behov av att ha kurser för hundägare, säger Louise.

Vi möts upp utanför stugan som Louise hyr tillsammans med en vän, strax utanför Pålsboda. Förutom sitt stora intresse för hundar har hon även hästar.

– Vi har tillsammans tre hästar. Sen har min rumskompis en hund och ja, som du ser så har vi även ett par katter.  Jag har ingen egen hund just nu men planen är att skaffa en längre fram.  Hunden vi har nu gillar inte riktigt andra hundar, han är elva år och då har man rätt att tycka till om saker. Jag har alltid gillat hundar men  har mest sysslat med hästar genom åren. Har tänkt om lite och inser att det är nog hundar som jag faktiskt vill arbeta med. 

När jag letade efter en lämplig utbildning att gå så var jag väldigt noga med att den skulle vara bra och rikta sig åt belöningsbaserad träning. Det är den form av träning som jag brinner för mest. Det går ut på att man fokuserar på det som hunden gör bra och ignorerar oönskade beteenden på neutralt sätt och då hittade jag en utbildning hos Royal Dog Education som passade mig bra. 

Ska vidareutbilda sig till hundpsykolog

Louise ska starta upp sin verksamhet i lugn och ro men såklart finns det en plan för framtiden.

-– Planen är att bygga upp min kursverksamhet successivt och hoppas att hundägarna som vill träna tillsammans med sin hund för att stärka deras band, hittar till mig. Jag har ju en dröm om att vidareutbilda mig till hundpsykolog och på det viset kunna möta upp en större grupp hundägare som behöver mer hjälp än vad enbart en allmänlydnadskurs ger. 

Louise Johansson ser att det finns ett behov av att hundägare går kurs tillsammans med sin hund

– Det räcker att ta en promenad utomhus så ser man många hundar med ägare som skulle behöva gå en kurs för att få lite mer kontroll på deras kommunikation sinsemellan. Och att jag säger det är ingen kritik, alla har ju någonting att öva på men det handlar om att våga ta hjälp. Jag tror att det finns ett intresse för att lära sig jobba tillsammans med sin hund, det gäller bara att ta nästa steg också. Att anmäla sig till den där kursen eller boka en stunds privatträning. Det har ju pratas en del om körkort för hund och det är en svår fråga tycker jag. Kan det förbättra något i hundägandet så är det ju bra. 

Det finns ju några grunder som man alltid ska ta med sig när man väljer att skaffa hund. 

Vad är en hund och vad är hundens behov? Hur mycket krävs det av mig? Vilken ras passar mig och så vidare, säger Louise. 

Kursverksamheten blir i Pålsboda ryttarförenings ridhus

– Jag kontaktade Pålsboda ryttarförening och  har fått grönt ljus att hyra deras ridhus så jag kan ha min kursverksamhet där.  Åtminstone min första kurs som startar i november, en allmänlydnadskurs.

Det finns plats för sex stycken och det är fyra som anmält sig, där tre är från Pålsboda och en från Kumla. 

Jag kommer att hålla antalet deltagare lågt för att kunna hinna med alla och ge den tid som behövs. 

Vad är det viktigaste för dig som hundinstruktör?

– Viktigaste för mig som hundinstruktör måste vara tillgängligheten, alla som väljer att gå kurs hos mig ska känna att de är välkomna men också att de blir sedda och får hjälp med just det de behöver, säger Louise Johansson. 

Foto: Charlotta Ericsson

Annons

hallsberg