Gå till innehåll
Hallsberg / Politik

Lokal äntligen klar för fritidsgård i Pålsboda

Publicerad: 19 March 2024 15:54

Nu börjar äntligen vallöftet om en fritidsgård i Pålsboda närma sig en lösning. Det finns en lokal, den har godkänts av myndigheter för ändamålet.
– Ambitionen är invigning till höstterminens start, säger Anders Wiiand fritidschef.
Nu finns till och med ett namn på fritidsgården, Cylindern.

Här om dagen skulle kultur och fritidsnämnden besluta om en förlängning av det tvååriga projekt man haft för att starta en fritidsgård i Pålsboda. Men då föreslog centerpartisten Ulrika Björklund att man istället skulle permanenta satsningen, när man nu äntligen hittat en lokal. Nämnden gick på den linjen. Men det hela ska ändå upp till beslut i kommunstyrelsen.

– Det här har tagit för lång tid, det börjar nästan bli löjligt.  Men så här nära har det inte varit tidigare, nu händer det, den här gången ska inte byråkratiska regler stoppa det hela, fortsätter Anders Wiiand.

Gamla biblioteket

Lokalen det handlar om är det gamla biblioteket i Pålsboda, på Norra bangatan, där Sköllersta hembygdsförening i dag har verksamhet.

– Det är faktiskt den tjugonde lokalen vi kikar på. Med  den verkar allt fungera. Jag har pratat med bygglovsinspektörerna i Kumla. De har godkänt det hela. Vi ska göra en liten ombyggnad för att handikappanpassa ingången och bygga en rullstolstoalett. Det blir också ett litet arbetsrum inne i lokalen, annars krävs inte så mycket ombyggnad. Lokalen är perfekt på flera sätt. Den ligger centralt, nära skolan och den nya pumptrackbanan, lite längre upp på Norra bangatan.

Kommunen har haft mycket svårt att hitta lämpliga lokaler som går att få godkända för en fritidsgård med rimliga åtgärder.

Tanken är att det ska vara 1,5 tjänster för att driva fritidsgården. Den som ska jobba heltid kommer  förestå själva fritidsgården, medan den andra personalen både kommer jobba på skolan och fritidsgården, när den är öppen. Så jobbar vi på Transtensskolan och det har fungerat mycket bra. Det integrerar skolan och fritidsgårdens verksmaheter.

Hembygdsföreningen får flytta till Sköllersta

Lokalen som nu ska bli fritidsgård ligger liksom i en egen, lägre byggnad, mellan två hyreshus.

– Jag har så här långt inte fått några negativa kommentarer om risk för busliv eller liknande. Tvärt om, alla är glada att det blir av ”äntligen händer något” säger folk.

En hake är att Sköllersta hembygdsförening som haft verksamhet i lokalerna nu måste flytta.

– Jag har en dialog med dem. Som det ser ut just nu kommer de erbjudas ersättningslokaler. Det finns ett par alternativ vi diskuterar, båda i Sköllersta, säger Wiiand.

Han berömmer Hallbo, Hallsbergs bostadsstiftelse för processen kring att hittas lokaler för fritidsgård.

– De har varit lika mån om att hitta en lösning som vi.

Flera verksamheter drivs som projekt

– Jag tror det här blir bra. Nämnden var ju överens om att det borde bli en permanent verksamhet, säger Ulrika Björklund (C).

– Men varför har man drivit det i projektform tidigare?

– Jag tror det är en ekonomisk fråga, säger Björklund

– Flertalet nya verksamheter i kommunen drivs i projektform, så har politiken velat ha det. Ta exempelvis vår fritidsgård Kuben. Den drivs som projekt, två år i taget. Men det är klart att det är bättre på alla sätt med permanenta verksamheter, inte minst för personalens skull, avslutar Wiiand.

Annons

hallsberg