15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ljuskonst i Åkerby när 900 fick stöpa

Lagom mycket stearin behövs i varje dopp när Gudrun Larsson stöper ett grenljus. Foto: Henrik ÖstenssonLagom mycket stearin behövs i varje dopp när Gudrun Larsson stöper ett grenljus. Foto: Henrik Östensson

BILDSPEL: På onsdagen stöptes det ljus för sista gången i år i den gamla skolan vid Åkerby Hembygdsgård. Då har över 900 personer hunnit stöpa konstfärdiga ljus sedan starten den 9 oktober.

 För att få komma fick man köpa biljetter, som tog slut på 45 minuter när de släpptes.

-  Det var som biljettsläppet inför värsta rockkonserten, berättar Ingeborg Drakenberg, en av alla eldsjälar i Sköllersta hembygdsförening som jobbar med arrangemanget.

Över 30 personer har jobbat, tre gånger i veckan, med att hålla de stora stearingrytorna varma och instruera alla ljusstöpare som vill vara med.

- En del återkommer år efter år, en del ställer till och med upp och hjälper till när de varit här, fortsätter Ingeborg.

Ljuskronorna lockar

Hon menar att det som lockar är att dels stöpa vanliga, raka ljus, men framför allt de vackra, ljuskronorna, med flera ljus, som sitter ihop, i ett komplicerat system av vekar och najtråd.

- En månad innan vi drar igång förbereder vi och knyter vekar och sådant.

Det var fyrtioandra året i rad man stöpte ljus i hembygdsföreningens regi.

- Vi har haft ännu fler besökare, men det här, ungefär 900 personer totalt, tre gånger i veckan, är lagom.

Julgröt och skinka

För dagen var det bara kvinnor på plats i den stearindoftande lokalen. Från bland annat Kumla, Örebro, Sköllersta och Stora Mellösa.

- Jag är med för andra året. Jag hörde talas om att det här var fantastiskt trevligt och kul, att folket bakom det här var kunniga och hjälpsamma, så var det, sa Madeleine Hasselwander, från Örebro.

Ljusstöpandet avbröts ungefär i halvtid med lunch i form av julgröt och skinkmackor. "Det ingår liksom i själva idén".

Specialgrytor

Med tiden har arrangemanget blivit mer och mer professionellt. Från att ha haft stora kastruller på kokplattor har föreningen köpt in specialanpassade elektriska stearingrytor.

- Nu kan vi stöpa riktigt stora ljus och kronor, konstaterar Ingeborg Drakenberg.

För den som inte vet är är ljusstöpning ett tålamodsprövande företag. Man börjar med att doppa en veke, med en vikt, fäst i en pinne i grytan. Veken får svalna lite, sedan doppar man igen, igen, och igen tills man har en ljus. Man måste vara försiktig och doppa lagom snabbt, annars smälter ljuset igen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-04 20:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.