Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur

Lillemor Pettersson och hunden Smulan poserar med den nysläppta boken! Foto: Charlotta Ericsson

Lillemor berättar om Skogaholm i nysläppt bok

Publicerad: 25 September 2023 15:44

Tidigare har Lillemor Petterson gett ut tre böcker, en kokbok och två böcker om Hallsbergs historia. Första september släppte hon sin fjärde bok som heter Skogaholms bruk och Corps de Logi, där läsaren får ta del av historien kring järnbruket och herrgården från 1600-talet.

Nyfikenhet och intresse kring historia har Lillemor Pettersson alltid haft med sig. Det visade sig att släktforskning blev startskottet för hennes böcker om Hallsberg.  Det gav mersmak som gjorde att hon bestämde sig för att ge ut en bok till men med en annan historia. 

– Jag tycker det är roligt med historiska berättelser, det ger så mycket att leta fram olika berättelser och sen få dela med sig av det till andra. Det är inte bara historien i sig utan också det man får på köpet under tiden, som nya vänner och bekantskaper och de mer än gärna delar med sig av den informationen som de har. Två av dessa personer är Herman af Trolle som skickade mig en hel del material och för det är jag väldigt tacksam samt Gustaf Svensson från Skyllbergs bruk som har massor av dokumentation. Jag skriver om masmästaren Aron Hallberg i boken och när jag letade information i Skogaholm så träffade jag på några släktingar till honom, det var kul! 

Boken är lättläst, menar Lillemor Pettersson

Vad är det då som gjorde att du beslöt dig för att skriva om  Skogaholm?

– Det fanns ingenting om vare sig Herrgården eller folket som huserade där. Det är som att berättelsen gömde sig bland alla träd i skogen. För visst fanns det en berättelse att skriva. Jag har varit runt mycket i Skogaholm och rekat med hjälp av kartor från 1600-talet. Jag tror många Skogaholms-bor har undrat vem jag är som har sprungit runt där i trakten, mer än en gång, skrattar Lillemor.

Lättläst bok

– Jag bestämde mig för att göra boken lättläst och det gör ju att den inte är estetiskt snygg med den lite större texten. Men jag tror det kan underlätta själva läsningen. Jag har inget förlag utan ger ut boken på eget bevåg. Det har börjat trilla in lite beställningar, den finns bland annat att köpa på internet. Jag har även skickat ett exemplar av boken till Skansen i Stockholm. Jag hoppas verkligen den kommer bli omtyckt av läsarna och att det blir uppskattat med den här historie-berättelsen, säger Lillemor. 

Annons

hallsberg