Gå till innehåll
Hallsberg

Lise Ohlin är nu verksamhetschef på Pålsboda vårdcentral. Foto: Henrik Östensson

Länets minsta vårdcentral
var den första privata i landet

Publicerad: 29 November 2022 11:00

Jag har ju bara jobbat några veckor. Så än känner jag mig för, lär mig verksamheten. Men ett av mina stora utvecklingsmål med det här är givetvis att kunna locka, rekrytera ett par, fast anställda läkare, säger Lise Ohlin. Sedan den 14 oktober är hon verksamhetschef på privatägda Pålsboda vårdcentral.

Pålsboda vårdcentral är speciell på flera sätt. Förutom att det är länets minsta vårdcentral, med 3 000 listade patienter, så var den också den allra första privat drivna vårdcentralen i Sverige när företaget tog över driften 1992. Det var Per Hemberg som då helt enkelt tog över sin egen arbetsplats. Valet stod inte mellan att ha en privat vårdcentral eller en landstingsdriven, utan mellan en privat vårdcentral eller ingen alls. Det som då hette Örebro läns landsting ville lägga ner vårdcentralen.

– Min tjänst är egentligen helt ny. Ägaren, Per Hemberg har varit både verksamhetschef och MAL, medicinskt ansvarig läkare. Och så har här tidigare funnits en sjuksköterska som varit biträdande verksamhetschef. Så för mig handlar det dels om att utveckla den här verksamheten, men också att utforma mitt eget uppdrag, berättar Lise.

15 anställda

Hon leder 15 anställda, bland annat sjuksköterskor, en undersköterska och en fysioterapeut.

– Vi brottas med samma problem som primärvården i stort, men är samtidigt lite privilegierade. Vi har inte svårt att rekrytera övrig personal. Vi har bra, lojal personal som tar ett enormt ansvar för våra patienter, jag upplever också väldigt hög arbetsmoral. Personalen brinner för det de gör. Men, som på så många andra håll är det svårt att rekrytera fasta läkare. Just nu har vi en hyrläkare och en så kallat ST-läkare. En ST-läkare är en legitimerad läkare, men är fortfarande inte specialiserad. Så vi har läkare, även om målet måste vara att få fasta läkare.

Hon fortsätter:

– Jag tror att en fördel, som gör att inte minst sjuksköterskor och undersköterskor trivs här, är att man både kan bli ansvariga för en egen verksamhet, men samtidigt få jobba väldigt brett, göra många varierande arbetsuppgifter. Vi har ju bland annat astma-mottagning, sår-mottagning, blodtrycksmottagning och vaccinationsmottagning. Vi har även företagshälsovård. Så det är verkligen varierande uppgifter på en liten personalstyrka, det utvecklar personalen.

Kommer nytt journalsystem

– Ytterligare en sak som jag vet kommer bli en av mina uppgifter är ett byte av journalsystem. Hela regionen ska på sikt byta system. I den förändringen kommer vi haka på och införa samma journalsystem. För oss fungerar det system vi har bra, vi har tillgång till den information vi behöver för relevant vård. Men vi vet att det funnits en viss kritik mot att vi inte har samma journalsystem som regionen. Att information inte helt automatiskt överförs om man exempelvis sökt vård på USÖ. Så kommer det bli nu. Exakt när vet jag inte än dock, säger Lise.

Primärvården  ses ju ofta som nyckeln till att hela vården fungerar, en viktig uppgift. Hur ser du på det?

– Jo, men så är det. Vi är ju och ska vara första linjen. Det är vi som ska avgöra om en patient kan få hjälp av oss, vilken hjälp, eller om vederbörande ska skickas vidare till annan vård. Det vi beslutar avgör hur övrig vård belastas. VI är bra på det. Det kräver tillgänglighet, att man kommer fram när man ringer. Men vi måste ständigt utveckla, hänga med när samhället förändras. Allt fler söker för psykisk ohälsa exempelvis. Hur bemöter vi dessa patienter när de blir fler? Det är ändå relativt lätt att nå fram till oss, Man gör mätningar. Vi har en tillgänglighet på 94 procent. Det ringer ungefär 900 samtal in till oss i månaden. Det är i princip en person som ägnar sin tid åt det. På måndagar är vi ofta två som ansvarar för rådgivning och bokning via telefon då trycket är högre i början av veckan.  Många väntar till måndagen med att höra av sig.

Framtiden för Pålsboda vårdcentral då? Det finns ingen politisk vilja att lägga ner. Men det är en liten enhet och rykten har gått och det blir allt svårare för en liten vårdcentral att klara ökande krav?

– Det är inget jag reflekterar så mycket över. Jag är anställd för att leda och utveckla verksamheten. Det kommer jag att göra. Det kommer ske förändringar, förbättringar här. Vad som händer sedan får vi se.

– Ett mål är givetvis att få fler Pålsbodabor att lista sig på vår vårdcentral. Vi köper i dag in mödravård och barnavård från Kumla vårdcentral. Helt enkelt för att det är för få barn för att motivera att vi har dessa tjänster själva. Med fler listade patienter här kommer vi kunna erbjuda mer, utveckla mer.

Lise Ohlin har en examen i socialt arbete och har en stor del av sitt yrkesliv arbetat som chef inom framför allt äldreomsorgen i Kumla och Örebro kommun. Men hon har också varit projekt och processledare. Hon är bosatt i Svennevad.

Annons

hallsberg