28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kraft för seniorer

Deltagarna får fylla i en hälsoenkät inför Seniorkraft. Foto: Ellen HenriksenDeltagarna får fylla i en hälsoenkät inför Seniorkraft. Foto: Ellen Henriksen

Under våren 2020 startar Hallsbergs kommun ett projekt för seniorer: Seniorkraft för ett hälsosamt åldrande. Under förra veckan arrangerade man en informationsträff för att berätta mer om projektet.

Informationsträffen ägde rum på Dagcentralen Åsen och lockade ett femtontal intresserade.

- Det var roligt att se att det kom så pass många som ville veta mer, säger Ellen Henriksen, folkhälsoutvecklare på Sydnärkes folkhälsoteam.

Goda vitsord

Under samma dag skedde även ett uppföljningsmöte i Askersunds kommun som avverkat samma projekt. Där har 31 deltagare under sammanlagt 4 år medverkat i Seniorkraft. Ativiteten fick goda vitsord av deltagarna.

- Vi har fått väldigt positiv feedback och det känns så klart bra. I Askersund har deltagarna själva tagit initiativ till att fortsätta träffas och hitta på grejer tillsammans och det är det vi har tänkt med projektet, berättar Ellen.

De som deltar i Seniorkraft är pensionärer. Åldern sträcker sig från 65 år och upp över 80, om man tittar på tidigare deltagare.

- Kravet vi har är att man ska kunna klara sig själv, annars får vem som helst söka som är pensionär, säger Ellen.

Från informationsträffen under förra veckan. Foto: Ellen Henriksen
Enkät och utredning

Seniorkraft riktar sig till den som vill bli mer fysiskt aktiv, vill bibehålla en god hälsa och social samvaro. Ett plus är så klart att man är sugen på att testa nya aktiviteter tillsammans med andra.

- Varje deltagare får fylla i en hälsoenkät när de börjar som vi sedan följer upp när kursen är slut. Man gör även en hälsoundersökning på vårdcentralen och får individuella samtal med en samtalsledare, förklarar Ellen.

Fler män med

Totalt kommer man vara 14 deltagare som träffas en gång i veckan under våren. Den som önskar har fortfarande chans att lämna in en intresseanmälan.

- På informationsträffen var det bara kvinnor som kom, och det har generellt varit många kvinnor på kursen tidigare, så vi ser gärna att några män också anmäler sig, hälsar Ellen.

Foto: Sydnärkes hälsoförbund
Anmäl intresse

Deltagaravgiften ligger på 300 kronor samt två besök på vårdcentralen där patientavgiften är 100 kr per besök. 

Anmäl ditt intresse senast 9 december till någon av dagcentralerna Åsen eller Knuten, eller i receptionen på Hallsbergs vårdcentral.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-28 12:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.