28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kräftfiskarna hoppas på fyllda mjärdar

Kräftfiskepremiär för familjen Engdahl, som fick hjälp att skjuta ut båten fylld med mjärdar och en hink härligt stinkande bitar av braxen att locka med. Foto Lars LitzénKräftfiskepremiär för familjen Engdahl, som fick hjälp att skjuta ut båten fylld med mjärdar och en hink härligt stinkande bitar av braxen att locka med. Foto Lars Litzén

På slaget kl 17 på lördagen togs det ivriga årtag när båtarna lade ut för årets fiskafänge efter Tisarens kräftor. Fram till midnatt hade gängen på sig att fylla mjärdarna och chanserna till rejäla fångster verkade goda.

- Hoppas ni får en rolig kväll och mycket kräftor, sa Kjell Jonsson, ordförande i Hallsbergs fiskeklubb, som avslutningsord till de lyckligt lottade som strax skulle ge sig ut på Tisarens böljor.

Kjell Olsson i fiskeklubben tror på fina fångster under augusti.

175 personer hade ansökt hos kommunen att få fiska de eftertraktade skaldjuren, 30 drog vinstlotter och tre lördagar i rad med tio i varje omgång, arrangerar klubben denna tradition, som några år på 90-talet såg ut att dö. Eftersom de ursprungliga flodkräftorna - det fanns många - hade utkonkurrerats av pestbärande främmande signalkräftor. Det finns konspirationsteorier om vad som hade hänt men det är historia nu och signalkräftor verkar finnas massor av i sjön, vars vattenstånd återgått till det normala efter den tillfälliga sänkningen och förra årets torka.

- Vi provfiskade i fredags och det var hur mycket som helst, berättar Kjell Jonsson, vi fick fulla mjärdar och la kräftorna i en sump så ingen ska behöva gå härifrån utan kräftor.

Se om det krälar

Ulla Andersson från Svennevad och hennes döttrar hade turen på sin sida, denna gång var det en dotter som vunnit fisketuren och de hade varit ute något år tidigare också.

- Vi fiskar inte för att få så mycket som möjligt men det är roligt för barnbarnen att ro ut och se om det krälar något i mjärden.

Båtarna ros ut och de som varit med förr letar sig fram till specialställen under den mulna himmeln medan nybörjarna chansar invid  vassruggar en bit ut i sjön. Med sig har de bitar av braxen som agnas i de fem burarna - fiskeklubben, som nyss firat 60-årsjubileum med sina 100 stabila medlemmar, har rutinerat förberett allt.

Sedan återvänder båtarna för att ge sig ut igen om några timmar för att vittja.

- Jag tror de ska lägga väldigt galet om de inte får nåt, säger ordförande Jonsson. Men man vet aldrig.

Kan bli guppigt

Kräftfisket är ett av klubbens stora arrangemang under året. Tävlingen Vertikalgösen ställdes in under sjösänkningen men ersattes av Tisartrean med fångst av gös, gädda och abborre som drog till sig hela 25 båtar med sportfiskare.

Det far en vindil genom trädtopparna utanför klubbstugan och fiskeveteranerna glanar mot sjön där kräftjägarna lägger ut sina burar.

- Det kan bli guppigt ikväll, konstaterar de.

50 kräftor i snitt!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-10 21:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.