Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kö när hembygdskalender släpptes i Hallsberg

Kö vid hembygdsgården. Foto: Henrik ÖstenssonKö vid hembygdsgården. Foto: Henrik Östensson

I dag var det traditionsenligt släpp av Hallsbergs  hembygdsförenings årliga kalender. Den 27 i ordningen.
Precis som som det ska vara bildades en lång kö för kalendersugna köpare vid Hallsbergs Hembygdsgård tidigare i dag. Kalendern är nämligen ett omtyckt samlarobjekt.

– Förra året blev det inget högtidligt släpp, men i år tordes vi. Men vi säljer kalendern genom ett fönster för avstånds skull, säger Maud Stranneby medan hon fotograferar den första köparen i kön.

Maud är en av eldsjälarna bakom kalendern och den som både är redaktör och trycker kalendern.

– Som vanligt är det historiska bilder från Hallsbergs socken, fortsätter hon.

Maud Stranneby sålde kalendrar från fönstret Maud Stranneby sålde kalendrar från fönstret

Hur väljer du bilder?

– I den här kalendern är det mycket 50-60-tal. jag brukar försöka ha med lite halvgamla bilder. Då känner folk igen sig. Riktigt gamla bilder kan vara roligt, men då är det inte så många som känner igen sig, berättar Maud.

Arbetet med kalendern började i september. Sedan trillar det in bilder nästan fram till det att kalendern är tryckt.

Är det svårt att få fram bilder?

– Det kan jag inte säga. Men mer spridning vore roligt. Jag söker efter lite speciella bilder. Bland annat hade man en period diskotek på Östra Skolan. Det kallades ”Sankte Per och Sjunde himlen”, där ungdomarna hängde. Därifrån vill jag ha bilder.

– Jag minns även något som hette Club Hotilda, i källaren på Folkets hus. Jag var för ung för att gå där, men min bror hängde där. Det vore roligt med bilder därifrån också.

Många samlar

Maud berättar också att många samlar på hembygdskalendern.

Det är många som har alla kalendrar. Speciellt 1994 års kalender, den första, är hårdvaluta. Många har velat att vi ska trycka nya. Men originalen är borta. Vi använde en helt annan teknik för att trycka då. inget som går att göra om längre,

Sist i kalendern finns ett helt uppslag om det nu rivna Folkets hus I Hallsberg.

– Det är väldigt roligt att kunna presentera dem. Det är Rune och Birgitta Sunvisson som bidragit med bilderna, säger Maud.

I samband med att kalendern såldes kunde man även dricka lite kaffe i hembygdsgården. I ett av husen hölls en liten minimarknad. Deltog gjorde bland annat världsbutiken och Richard Clames som sålde honung från de bikupor han har stående i trädgården vid hembygdsgården.

500 exemplar

Kalendern trycks bara i 500 exemplar. 

– De som inte säljs här kommer finnas att köpa i blomsteraffären på torget i Hallsberg, om det blir några över vill säga. Det har hänt att alla kalendrar säljs här, redan första dagen.

Ett helt uppslag om Folkets hus i Hallsberg Ett helt uppslag om Folkets hus i Hallsberg
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-27 15:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.