Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Katalysatorstöld i Kattala
– öster om Hjortkvarn

Någon gång under de senaste dygnen blev en bilägare i Kattala, öster om Hjortkvarn, av med katalysatorn på bilen. Någon lyfte bilen och sågade bort katalysatorn med med något slags motordriven såg.

Under sommaren har det varit flera stölder av katalysatorer till bilar i Sydnärkenytts område. Det har så här långt varit ett problem som framför allt drabbat Sydnärkenytts kommuncentran. Den här gången har det drabbat en boende långt ut på landsbygden. Kattala ligger mer än sju kilometer öster om Hjortkvarn. Nära länsgränsen mot Sörmland och Östergötland.

Någon har helt enkelt lyft upp bilen och sågat bort katalysatorn. Anmälaren har vid flera tillfällen sett en utlandsregistrerad vit Ford Transit i området.

Polisen har i tidigare. intervjuer hävdat att katalysatorer stjäls av utländska gärningsmän som stjäl katalysatorer och tar med dem över gränsen. Det ska enligt polisen vara svårt att sälja stulna katalysatorer i Sverige.

Antalet katalysatorstölder tog fart rejält förra året, med mer än 3 000 stölder runt om i landet. Det stjäls katalysatorer till alla bilar, men värst drabbade är Toyota, BMV och Mitshubishi. Även vissa, lite äldre Lexus är hårt drabbade. Orsaken är att dessa bilar har ovanligt kostsamma katalysatorer.

Det verkar som tjuvarna agerar fort. Det enda sättet att skydda bilen är att ha den parkerat ljust, där det rör sig folk, säger man från försäkringsbolag.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-21 13:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.