15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Modigt förlag prisades med Karinpriset

Lena Bjefalk och Sofia Medin Lindström årets mottagare av Karinstipendiet. Foto: Förlaget Modiga RutLena Bjefalk och Sofia Medin Lindström årets mottagare av Karinstipendiet. Foto: Förlaget Modiga Rut

Under söndagen 6 oktober firades Karin Bergöö Larssons födelsedag med stipendieutdelning. Priset om 10 000 kronor gick detta år till förlaget Modiga Rut med kusinerna Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström i spetsen.

Det var en strålande höstdag när föreningen Karin Bergöö Larssons vänner traditionsenligt  sammanträdde i Bergööska huset för att fira konstnärens födelsedag och dela ut 2019 års Karinstipendie. 

Husets salong fylldes till bredden och föreningen kunde glatt konstatera att man faktiskt var så många som 48 stycken - lokalens maxantal för besökare.

Uppmuntrar kvinnors skapande

Efter en kort introduktion av föreningen och en halvtimmas underhållning, det vill säga berättelser ur Hallsbergs hembygdsarkiv, var det så dags att utse 2019 års Karinstipendiat.

Karinstipendiet är om 10 000 kronor och har sedan 1995 funnits till för att uppmuntra kvinnligt skapande. Stipendiet ges till en kvinna, eller en kvinnlig grupp, som bor i, är verksam eller på annat sätt har anknytning till Hallsbergs kommun.

Kusiner driver förlag

I år gick Karinstipendiet till förlaget Modiga Rut som drivs av kusinerna Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström, båda uppväxta i Svennevad utanför Hallsberg. En rörd Lena Bjerfalk fanns på plats för att mottaga stipendiet och en vacker blomkvast.

– Vi tackar så jättemycket för det här! Det känns otroligt glädjande, kommenterade hon och beklagade att kusinen Sofia inte kunde medverka.

Lena Bjerfalk tar emot priset.
Många ess i rockärmen

Modiga Rut startade de år 2014 när en längtan om att skriva barnböcker och musik gjorde sig hörd. Förlaget ger ut humoristiska kvalitetsböcker för både barn och vuxna samtidigt som kusinduon även skriver musik, producerar föreställningar och spelar de figurer som förekommer i deras böcker.

Juryns motivering lyder som följande:

”Med Modiga Rut skapar de en frejdig och munter arena för barnkulturen, för rimmen att lyssnas på, för orden att vridas på, för äventyren att läsas i kapitelböckerna. Detta är en viktig kulturgärning i en tid med appar och skärmar.

Karin mindes livet ut hur mamma Hilda satt med godnattboken när lykttändaren passerade därute för kvällen. Sådana stunder må alla barn ha.”

Inspirationsresa väntar

Lena fick förstås frågan om vad stipendiets vinstpengar skulle användas till.

– Jag och Sofia har tänkt att åka iväg på en inspirationsvecka till Dalarna, i skrivandets tecken och Karins fotspår, avslöjade hon.

– Då kanske resan mynnar ut i en till bok? frågade sig Sydnärkenytts mångåriga medarbetare, och medlem i juryn, Ulrik Jansson.

– Det kan jag nog lova! försäkrade Lena.

Efter stipendieutdelningen avslutade man sedan firandet med kaffe och äppelkaka i Bergööska husets salonger

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-07 21:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.