Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kan bli svårt att komma med bussen

Det kan bli trångt på bussen när gymnasieskolorna startar för höstterminen. Foto: Henrik ÖstenssonDet kan bli trångt på bussen när gymnasieskolorna startar för höstterminen. Foto: Henrik Östensson

Om några veckor är det terminsstart för Alleskolans elever. Men hur kommer det gå för eleverna att ta sig till skolan med bussen? Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken har inga säkra besked.
– Förmodligen kommer det gå bra, men läget är svårbedömt. Vi kan behöva köra med halvtomma bussar på grund av pandemin.

– Så här ligger det till. Om man åker med en av våra bussar ska man kunna få hålla kritiskt avstånd om man vill, med tanke på pandemin. Det innebär att vi kan bli tvungna att ta på hälften så många som får plats på bussarna. Man får givetvis sitta bredvid en kompis om man vill, men som sagt, vi måste tillåta distansering. Läget är svårbedömt, det kan bli störningar.

Fredrik tror risken är störst för problem på bussarna som går från Laxå till Hallsberg och från Askersund till Hallsberg.

– Mellan Kumla och Hallberg är kapaciteten högre, med fler turer och dessutom tågen att tillgå. Men till de andra orterna är turlistan mer gles, med färre turer.

Helt klart var bussarna som gick på de tider gymnasieeleverna tar sig till Alléskolan ofta rätt fulla, innan Corona. Det gällde även bussen från Pålsboda.

Halvering av antalet vanliga resenärer

När man ser till vanliga bussresenärer, alltså inte någon form av skolelever, har man sett en halvering av antalet resor under våren.

– När det gällde vanliga grundskolelever blev det en mindre nedgång av antalet resor på bussarna. Grundskoleelever har ju skolplikt och kan inte välja att jobba hemma som många vuxna gjorde. Hur det blir med antalet gymnasieelever vet vi inte. I våras var det ju distansundervisning. Vi vet ju att vuxenelever kommer fortsätta studera på distans. Det kommer hjälpas upp situationen.

Största risken för störningar, det vill säga att bussen inte tar på folk som står vid hållplatsen, finns givetvis i Örebro.

Gymnasieeleverna har närvaroplikt och måste komma i tid till skolan. I Örebro har man från skolorna sagt att andraårs- och tredjeårselever kommer studera delvis på distans, eftersom de redan har vanan inne från vårterminen. På Alléskolan har dock rektor Marie Kilk sagt att ett sådant upplägg inte skulle fungera på Alléskolan.

Inga extra bussar

Något konkret svar på hur man ska göra om man inte kommer med bussen ger inte Fredrik Eliasson.

– Vi har en god dialog med skolan. Ska man hårddra det finns ju ingen laglig plikt för vare sig Länstrafiken heller kommunerna att hålla med bussresor för gymnasieelever.

Skollagen säger att elever med långt till gymnasier ska få något slags ersättning för att ta sig till skolan. Oftast ges det dock i form av ett busskort.

Några extra bussar är inte aktuella i dagsläget. Om bussen har det antal passagerare den får ta på grund av Coronarestriktionerna när den kommer blir man kvar på hållplatsen.

En gissning är att de som bor på landsbygden, mellan huvudorterna, löper störst risk att bli kvar på hållplatserna.

Läs även: Ingen distansundervisning i höst

Samma ämne:

Busslinjer försvinner (2020-06-02)
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-08-05 16:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.