21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Skolor förstörs - kameraövervakning väntar

Förstörelse på skolor i Hallsberg gör att kameraövervakning blir aktuell. Förstörelse på skolor i Hallsberg gör att kameraövervakning blir aktuell.

Förstörda fönster eller inventarier. Närmare en kvarts miljon kronor har förstörelsen på vissa av Hallsbergs grundskolor kostat under årets första åtta månader. För Kumla kommun kan den summan landa på 300 000 kronor i år.

(UPPDATERAD)

— Förstörelsen går i vågor, och pengarna det kostar hade kunnat användas till mycket annat, menar Bisera Cajo, tf fastighetschef för Hallsbergs kommun.

Två veckor före och fram till två veckor efter sommarlovet. Det brukar vara perioden då förstörelsen är som intensivast, visar en rundringning till skolor i Sydnärkekommunerna.

— Just nu har det varit väldigt mycket glaskross på Transtenskolan och Stocksätterskolan. Det har kastats in stenar genom rutor och det finns även tecken på att man skjutit med luftgevär, säger Bisera Cajo och tillägger att man sett spår av skott.

Viktig fråga

Förstörelsen har totalt kostat Hallsberg 232 000 kronor under årets första åtta månader. Enbart glaskrossningen gick på 195 000 kronor. Redan i februari skickade kommunen in en ansökan till Datainspektionen om tillstånd att ha kameraövervakning på Folkaboskolan, Stocksätterskolan, Transtenskolan och Långängskolan.

— Det här är en jätteviktig fråga att komma till rätta med, och kan man stävja och bidra till en ökad säkerhet är kameraövervakning en del i det, kommenterar kommunalrådet Magnus Andersson.

Men handläggningstiden är lång hos Datainspektionen.

Lång väntetid

— Mellan ett till ett och ett halvt år, säger Birgitta Rydén, Hallsbergs kommuns säkerhetssamordnare. Vi har full respekt för Datainspektionens arbete, men kanske är det lite väl lång tid. Men nu har vi fått en handläggare och möjlighet att komplettera vår ansökan.

Kameratillståndet man ansökt om handlar om bevakning av skolorna yttre delar.

— Alltså inte inuti, utan bevakning av fastigheternas yttre delar, fasader fönster och vissa områden.

Ett bevakningsföretag gör redan idag ronderingar på skolorna, men uppenbart har inte det räckt till. Nu sätts hoppet till kameraövervakning med dess avskräckande effekt, och att ett förebyggande samarbete med bland annat kommunpolisen även ska ge resultat.

I Kumla noterar kommunen en viss ökning av skadegörelsen, och värst drabbad är Kumlaby skola.

— Där är det fönsterkross, stenar har kastats in, men det kan även vara bollar som inte fått fullt genomslag, säger Noomi Bååth, enhetschef på lokalförsörjningen.

Kostar 300 000 kronor

På Kumla kommuns skolor och förskolor beräknas glaskrossningen kosta cirka 300 000 kronor i år. Ungefär hälften av den summan går till förstörda glasrutor på Kumlaby skola. Där finns redan kameraövervakning.

— Men det täcker bara husfasader och och entréer. Nu vill vi utöka kameraövervakningen mot fler områden som skolgården, och det har vi sökt tillstånd för, säger Noomi Bååth.

Det ska också sättas in okrossbart glas som ersättning när en ruta förstörs. Dessutom gör ett bevakningsföretag kontroller.

— Nu efter sommaren har vi kontaktat rektorer om vad som kan göras, säger Noomi Bååth.

Hon säger att förstörelsen är tråkigt kapitel. Och skolan vet inte vem eller vilka som ligger bakom.

För Askersunds del säger fastighetsingenjör Göran Berger att “det är samma visa varje år när skolan slutar och startar”.

— Vi hade lite otur på vintervårkanten med glaskross på Närlundaskolan, och det är ju tråkigt. För varje gång sådant händer går pengarna åt fel håll, säger Göran Berger.

Men vad kommunen sett den senaste tiden är att förstörelsen inte varit onormalt stor.

Förebyggande arbete

— Det brottsförebyggande arbetet fungerar bra tillsammans med skola, sociala myndigheter och polis, säger Göran Berger.

Vid kultur- och kunskapscentret Sjöängen finns planer på att söka tillstånd för kameraövervakning.

— För att öka tryggheten, där finns ju åtta olika verksamheter, det är öppet nästan dygnet runt, så ur aspekten att göra huset tillgängligt för alla kommer vi att söka tillstånd.

Askersunds grundskolor ses till av ett bevakningsföretag på icke-skoltid, men att även få till kameror där är inte aktuellt just nu, enligt kommunen.

Fotnot. Kameraövervakning finns även på Skogstorpskolan i Kumla.

MER FAKTA

Gymnasieskolan Alléskolan i Hallsberg. Vid terminsstarten i år kraschades tre glasrutor “det är mycket för vår del”. I övrigt uppger skolan att de varit förskonade från förstörelse sedan lång tid tillbaka. Vaktbolag sköter bevakning.

Lekebergs kommun. Ingen skadegörelse på skolor i nuläget.

Laxå kommun. Från oktober 2019 och under hela våren 2020, mycket glaskross - främst på Centralskolans högstadium. Har vid vissa tillfällen engagerat bevakningsföretag. Diskussioner om utökning finns.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-16 15:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.