Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Vi ville ge tillbaka något till orten – våra sponsorer och medlemmar"

Några av föreningens eldsjälar, Anna Karin Andersson, Alva Bergström, Alice Andersson, Ulrika EK, Sanna Ek och Angela Petersson utanför ridhuset. Foto: Henrik ÖstenssonNågra av föreningens eldsjälar, Anna Karin Andersson, Alva Bergström, Alice Andersson, Ulrika EK, Sanna Ek och Angela Petersson utanför ridhuset. Foto: Henrik Östensson

Under helgen höll Pålsboda ryttarförening julgransplundring. Så mycket hästaktiviteter blev det inte. Men däremot blev det fika i klubbens kafé och en senkommen julklapp för besökarna. Ett presentkort att använda i någon av Pålsbodas butiker.
– Det har på många sätt varit ett kärvt år och vi ville visa vår uppskattning till duktiga medlemmar och samtidigt ge tillbaka något till våra duktiga sponsorer, berättar Anna Karin Andersson.

– Vi hade ekonomisk möjlighet att köpa in de här presentkorten och ville på det här sättet bidra till samhället. För oss som bor och verkar här är handeln och företagen viktiga, på fler sätt än genom sin sponsring, fortsätter Anna Karin.

I och med att ha öppet under lång tid, två dagar i, ridhuset gick det fint att klara allt coronasäkert.

– Det finns gott om plats, ridhuset är på 800 kvadratmeter, sa Anna Karin

Bildades 1998

Klubben kom till 1998. Den håller till i Folkasbo, precis i utkanten av orten. Klubben har både en belyst utomhusridbana och ett ridhus som stod färdig 2008. Huset är egentligen värt en helt egen artikel. Med massor med ideellt arbete plockade man ner ett gammalt ridhus i Uppsala, transporterade det till Pålsboda, byggde om, satte upp. Till sist blev det ett färdigt ridhus.

– Allt underhåll och arbete här sker ideellt. För att få nyttja huset, få ett så kallat användarkontrakt, måste man vara medlem. Man betalar lite olika om man rider här med fler hästar, berättar Angela Petersson.

Det finns just nu 11 nyttjandekontrakt. Men det kan ju innebära att både fler hästar och människor tränar i huset. Klubben har 46 medlemmar. Man får också så kallat driftsbidrag av kommunen.

Föreningen har också återkommande träningar i huset.

– Var annan vecka har vi hoppträning och var annan vecka dressyrträning. En del av våra medlemmar tävlar en del, det varierar. VI brukaro ckså med jämna mellanrum ha en extra aktivitet, när vi tar hit någon instruktör utifrån. Vi brukar också ha egna tävlingar. Vi kunde ha en i augusti inom Covidrestriktionerna som rådde då. Nu är det stopp för det. Även vi måste anpassa oss till reglerna om folksamlingar.

Föreningen brukar också ha återkommande ridläger för ortens hästintresserade ungdomar, flera om året. Föreningen har inga egna hästar och bedriver därmed ingen regelrätt ridskola.

Hästar på platsen sedan 38 år

Platsen där klubben håller till har varit lite av Pålsbodas hästcentrum länge. Det var 38 år sedan Carina och Peter Bergström samlade några eldsjälar och hyrde den gamla ladugårdsbyggnaden.

– Stallet är en egen organisation. Men vi samarbetar tätt och flera av de som har hästar i stallet är med i ryttarföreningen, avslutar Anna Karin.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-17 14:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.