Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Jubel för Jazz-Amanda med svensk vardagsdikt

Amanda Ginsburg, sjunger jazz på svenska. Foto: Lars LitzénAmanda Ginsburg, sjunger jazz på svenska. Foto: Lars Litzén

Sympatiska jazzsångerskan Amanda Ginsburg och hennes trio drog ner jubel och applåder på lördagkvällen när Hallsbergs jazz- och bluesklubb arrangerade på Stinsen.

Kvällen inleddes av gruppen Super 8 från Kävesta folkhögsskola, som fick till riktigt bra ensemblespel med två blåsare, elgitarr och ett drivande komp. Solistinsatserna kan diskuteras men gitarristen Marcus Rogefeldt gjorde intryck.

Coronan slår

Kvällen före hade Amanda Ginsburg och medmusikanterna Filip Ekestubbe, piano, Ludvig Eriksson, bas och Ludwig Gustavsson, trummor, öppnat Stockholms Jazzfestival på Fasching och nu alltså på scenen i Stinsens källare inför maxpubliken 50, där som här.

– Det har varit lyckligaste veckan på länge, sa Amanda Ginsburg, vi har haft fyra spelningar i rad.

Frilansmusiker är hårt drabbade av Corona-restriktionerna och gruppen,som kommit med en ny CD (“I det lilla händer det mesta”), hade sett fram mot många fler releasekonserter men efter Hallsberg var det ganska tomt i almanackan, förstod vi. Trots uppmärksamhet i radio och TV.

Tappad mobil

Tur för oss då för kvällen blev genuint trevlig med musikaliska insatser på hög nivå. Amanda Ginsburg har ju den goda smaken att sjunga jazz på svenska, de flesta texterna skriver hon själv, en slags vardagsdikter där kärlek - till någon - ofta är klangbotten.

– Men jag kan även inspireras av att ha tappat bort min mobil, berättade hon om en sång som pianisten Filip Ekestubbe gjort musiken till.

Böjlig röst

Amanda Ginsburg har ingen stor röst men hon utnyttjar den väl, den är tonsäker och böjlig, med ett lätt, ibland småhest, vibrato och med klös på höjden om så behövs. Dessutom hör man vad hon sjunger.

Ej främmande för improviserad scatsång och med en självklar scennärvaro som känns inkluderande för publiken kompletteras bilden av en artist som blivit stor i en egen nisch.

Gänget som förgyllde kvällen för Hallsbergs jazz- och bluesklubb Gänget som förgyllde kvällen för Hallsbergs jazz- och bluesklubb
Pianist i högform

Filip Ekestubbe tog med rätta betydande plats under konserten. Han verkade vara i högform, understödde sångerna med finess och levererade det ena blixtrande solot efter det andra. Högerhandens fingrar fladdrade som kolibrivingar över tangenterna, till synes utan ansträngning, nästan nonchalant.

Samspelet med de bägge kompetenta Ludvigarna på bas och trummor var alldeles utmärkt.

Sa jag att det svängde?

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-11 17:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.