Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur

Elin Forkelids tolkningar av jazzlegendaren John Coltrane har mött lovord. Kan höras i Hallsberg på lördag i jazz- och bluesklubbens regi.

Elin blåser hårt med Coltrane

Publicerad: 5 October 2023 21:07

Tenorsaxofonisten Elin Forkelid och hennes band står på Stinsens scen på lördag med inspiration från John Coltrane, en av den moderna jazzens giganter.

“Elin Forkelid har en kraftfull ton i tenorsaxen, och hon tvekar aldrig att dra en idé till det yttersta. Hon växlar osökt mellan det meditativt sökande, det sköra och en brutalt brötig uppriktighet i ett gränslöst tilltal. Att hon ägnar en hel skiva åt John Coltranes musik är djärvt men också följdriktigt”, skrev musikrecensenten Magnus Eriksson i tidskriften Lira om albumet Elin Forkelid plays för Trane.

Även andra kritiker har prisat hennes och bandets tolkningar av Coltranes kompositioner och spelsätt. Att kunna göra något eget nyskapande av en legendarisk stilbildare.

Fina priser

Elin Forkelid (tidigare Larsson) har fått flera fina priser under sin jazzkarriär. Hon började spela sax som 14-åring, har gått Musikhögskolan i Stockholm och gett ut fyra album i eget namn. Med sig till Hallsberg har hon stjärnor som Mattias Ståhl: vibrafon, David Stackenäs: gitarr, Vilhelm Bromander: kontrabas och Jon Fält: trummor, kalimba.

Jazz- och bluesklubbens arrangemang nu på  lördag kväll inleds  kl 19:15 av elever från Kävesta musiklinje. Huvudkonserten startar kl 20. (LLz)

Annons

hallsberg