28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Janinas satsning hamnade mitt i krisen

Janina Henningssons butikssatsning i Östansjö hamnade mitt i Coronakrisen. Foto: Henrik ÖstenssonJanina Henningssons butikssatsning i Östansjö hamnade mitt i Coronakrisen. Foto: Henrik Östensson

Efter moget övervägande beslöt sig Janina Henningsson att ta tag i utvecklingen i hembyn Östansjö och själv starta en butik. Sedan slog Coronaviruset till.

Janina har drivit företag i flera år, inriktningen är hästar. Med sin ambulerande hästvåg åker hon runt och väger hästar. Hon hade precis beslutat sig för att gå vidare och utveckla verksamheten till en mindre franschisekedja, med namnet ”Hästvågen”. Hennes enskilda firma ombildades till ett ett aktiebolag för att kunna växa. Hela idén, med våg och utrustning började säljas till andra runt om i landet.

En korrekt vikt på en häst kan vara viktigt exempelvis vid medicinering.

Trött på tomma lokaler

– Jag har tidigare arbetat på Hallsbergs Ridklubb här utanför Östansjö och det har alltid talats om behovet av en butik för hästutrustning i närheten. Jag var också rätt trött på att se tomma lokaler här i Östansjö. Det drar ner hela byn. 

– Jag beslöt mig för att slå till och hyra den lokal som tidigare varit lite av varje, post, livsmedelsbutik, bland annat, men som var tom sedan länge.

Tanken var en lite kombination. Hästutrustning, både begagnat och nytt, presentartiklar, samt en kafédel, gratis internet och kanske en möjlighet för lokal livsmedelsproducenter att sälja sina varor. 

– Kanske något slags socialt företag, en träffpunkt i byn.

Ett strategiskt läge. Där folk på väg till ridklubben, ridskolan, passerar avgjorde också att Janina vågade hyra lokalen.

Öppnade i början av mars

I början av mars öppnade hon sin butik Kavalleristen, hästutrustning och kafé.

– Tajmingen kunde nog inte varit sämre. Man kan nog säga att det här eländiga viruset ritat om kartan. Hade det gått två veckor till hade jag nog aldrig öppnat. Alla mina bokningar jag hade i min hästvågsverksamhet är avbokade. Det samma gäller de jag sålt konceptet till, mina franchisetagare. Här i min illa butik är det rätt stilla och öde. Ingen kommer hit

Janina menar att det nog inte i första hand är rädslan att träffas socialt som är problemet.

– Det handlar om pengar, oro för framtiden. Kanske har folk redan förlorat jobb. Man ser över alla kostnader, avbeställer saker man beställt. När det uppstå oro av det slag man ser nu kanske inte folk precis prioriterar en ny sadel, eller ett par ridstövlar, eller att väga sin häst.

Janina försöker nu övervintra och klara sig så gott det går.

– Jag har ett halvtidsjobb på en fritidsgård i Hallsberg. Den är stängd, så jag är väl här en del. Jag förväntade mig ingen stor ström av kafégäster ens i normala fall. Nu är det väl i stort sett noll. Jag hade också bokat en välkänd brittisk

En positivt sak är dock att folk fått upp möjligheten för Janinas  sekond hand-avdelning.

– Ja, folk kommer hit och fyller på med saker. Det är bra. Förr eller senare vänder väl det här. Hyran är väl under normala förhållanden billig. Men i den här situationen blir även den betungande.

Kavalleristen i Östansjö.

Som en del i sin verksamhet vill Janina också erbjuda olika arrangemang.

– I juni hade jag bokat hit en välkänd föreläsare från Storbritannien, Gillian Higgins, som skrivit flera böcker och driver organisationen ”Horses inside out”. Vi har givetvis fått skjuta upp det. Vi siktar på juni 2021, avslutar Janina.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-31 13:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.