Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Gösen gömde sig för de flesta

Det var en riktigt skön dag på sjön när Hallsbergs sportfiskeklubb på lördagen ordnade sin fisketävling på gös, Vertikalgösen kallad. Men lättfångad var den inte. Bara åtta team av 21 fick upp fler än en gös och flera kammade noll.

Team Pike med Fredrik Johansson och Gustav Foogde körde stående stil, notera elmotorn i fören som kan hålla båten på plats
Team Badbaljan med Kent Turttiainen och Fabian Arleskog föredrog att sitta still i båten när de väntade på napp. De flesta båtarna höll sig inom samma område på Tisaren

De 21 deltagande båtarna med två fiskare i varje låg som ett pärlband utmed den skogbevuxna södra sidan av Tisaren. Det går nämligen en cirka 20 meter djup ränna en bit ut från stranden omgiven av grundare klackar.

Och här någonstans skulle den finnas, den eftertraktade insjögösen. Lektiden är över och nu vaktar hannarna rommen, kanske kan de se en nerdinglande jigg som en fiende som ska attackeras - och slukas.

Tålamod är en tillång för Fredrik Johansson.

Niclas Eriksson från Sportfiskeklubben bjöd på en tur ut på sjön för att se närmare på de tävlande. Vertikalfiske handlar om arbeta med korta spön, sänka ner en jigg, ett dragliknande lockbete i gummi, oftast utformat  som en liten fisk.

Lyckas man med ekolod lokalisera fisk lägger man sig ovanför, manövrerar båtens elmotor med fjärrkontroll så att man ligger kvar.

Sex fiskar uppe

Fredrik Johansson och Gustav Foogde - kallar sig Team Pike och tillhör hemmaklubben - står i den guppande båten med spöna ute men ser inte odelat lyckliga ut.

- Vi har fyllt baljan, säger Fredrik och menar att de fått upp sex godkända fiskar. Men dom var ganska små.

Minimåttet för den gös som kan räknas i tävlingen är 52 centimeter.  Fisken läggs på en mätplanka, fotograferas av och släpps tillbaka i sjön. Fredrik och Gustav har dragit upp sex gösar som precis klarar kvalgränsen, det antal firrar vars längd som räknas ihop för slutresultatet. (De kommer hamna på en hedrande andraplats.)

Just nu står de och rycker på cirka sju meters djup efter större fisk, en dryg timme återstår av tävlingstiden från kl 9 till 15.

Trögfiskat men skönt

- Det är trögfiskat, konstaterar en annan besättning en bit därifrån, det är  Team Badbaljan med Kenta Turttiainen från Storfors och Fabian Arleskog från Kumla. Jo, visst ha de fått upp fisk men alldeles för liten, bara en gös har hållit måttet när de åkt utmed ytterkanten på djuprännan. Men de är inte särskilt missnöjda.

- Det är rogivande, det är trevligt på sjön och man kan inte få bättre väder än idag, säger Kenta.

Keijos fina draglåda
Micke Norén och Jocke Hammarlund visar det fina pris som klubbmedlemmen Keijo Heikkainen skänkt eftersom han av hälsoskäl efter en arbetsskada tvingas sluta med fisket.

Inne vid klubbstugan ett stenkast från Tisarens välbelagda camping, sitter ett gäng i solen och väntar på att båtarna ska landa med tävlingsresultat. Micke Norén och Jocke Hammarlund är tävlingsledare och berättar att det kommit båtar från Åmål, Gävle och Linköping för att tävla om gösarnas gunst.

Ett fint prisbord har de fått ihop av sponsorer i branschen.  Men de vill särskilt lyfta fram en särskild gåva donerad av klubbmedlemmen Keijo Heikkainen: En draglåda fylld med en ihärdig fiskares gedigna samling av drag och andra nyttiga fiskeattiraljer.

De tävlande kom med sina egna båtar för att testa lyckan i Tisaren.

En båt kommer in, tålamodet tröt, inte en enda gös i håven denna gång. Lite trumpet drar de upp båten på trailern.

Andra har dock bättre lycka visar det sig. Team Westin från Karlsborg tar hem första priset, lockade till sig sex granna fiskar som sammanlagt mätte över fyra meter. Längsta gösen drogs upp av Team FKBJ och mätte 79 cm. Den är kvar i Tisarens för dagen 19-gradiga badvatten, kan dras upp igen nästa år och vara ännu lite större.

Resultatlista Vertikalgösen 2013

1. Team Westin, Daniel                           418cm
2. Team Pike 2000/Gustaf, Fredrik         317cm
3. Team SeriGös, Larsa                           280cm
4. Team Klåpare, Anders                         262cm
5. Team FKBJ, Jonas                               196cm
6. Team Big Fish, Henrik                        178cm
7. Catch and release, Leffe                      176cm
8.Team Croatia, Stipo                             127cm
9.Team Dranziel, Daniel                           69cm
10.Team Borgs Motor, Daniel                  68cm
11.Mr T and The Queen, Björn                 63cm
12.Team Grävskopa, Robert                     62cm
13.Team Oflyt, Niclas                               61cm
14.Team Jaktia, Joakim                             54cm
15.Team Badbaljan, Fabian                       52cm
16.Team Outdoor, Joakim                          0
17.Team Nilsson, Martin                            0
18.Team Anders Björk, Johan                    0
19.Team Törsk, Rickard                             0
20. Team Arto, Arto                                   0
21. Team Åsbro, Nicklas                            0

Kommentera artikeln
Publicerad: 2013-07-06 16:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla