Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

70 nya p-platser i centrala Hallsberg

Nu är det klippt! Från vänster, Fredrik Idevall, Lotta Öhlund och Magnus Andersson. Foto: Anders BjörkNu är det klippt! Från vänster, Fredrik Idevall, Lotta Öhlund och Magnus Andersson. Foto: Anders Björk

70 nya parkeringsplatser finns nu tillgängliga nära Centralstationen i Hallsberg. De har tillkommit för att underlätta för de som vill pendla med tåg. Region Örebro Län stod för halva kostnaden av projektet.

Innan bandet till den inhängnade parkeringen klipptes kl 14:07 höll kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson (S) ett tal.

- Det känns glädjande att få till den här parkeringen som vi pratat om i så många år. Hallsberg är en viktig ort att åka från, både om man ska resa inom Sverige eller ut i världen, och då kan man parkera här. Vi har blivit uppvaktade flera gånger av pendlare som sagt att de inte vågar åka till Hallsberg för att parkeringen här varit full, men nu hoppas jag att de kommer tillbaka. 

Ett självklart projekt att stötta

Det är alltså 70 nya platser som finns tillgängliga, ett stenkast från gångbron som leder till Centralstationen. Kostnaden för bygget blev 2,4 miljoner kr, men Region Örebro Län sköt till med hälften av dessa pengar för att stötta. 

Några hade redan tagit plats och smygstartat användandet.

- Vi är ett av de län i landet som lägger störst del pengar på att stötta våra kommuner, det bidrar till en regional utveckling, säger Fredrik Idevall. från Region Örebro Län.

Att ta del av Region Örebro Läns pengar är även en konkurrensfråga.

- Det är många kommuner som har bra projekt på gång och därför går det inte att få pengar till allt. Men det här projektet var ganska självklart att vi skulle stötta. Vi tror oss veta ganska säkert att de som parkerar här gör det för att nyttja järnvägen, så det är inte bara viktigt för den regionala utvecklingen utan är även en viktig miljöåtgärd att stötta tågtrafiken, fastslår Fredrik Idevall.

Kostar inga pengar att parkera

Marken där nya parkeringen nu finns tillhörde Hallsbergs kommun innan med. Bland annat stod här tidigare den byggnad där ett gisslandrama inträffade 1995, där polisen fick skjuta en av de hotfulla gärningsmännen. 

Rakt över gatan finns sedan tidigare en större parkering, men det behövs mer.

Det nya parkeringsområdet går under benämningen "pendlarparkering". Det är dock inte ett måste att man ska åka tåg för att få ställa sig där.

- Vi tror att de som kommer stå här är de som pendlar med tåg, men det sker ju ingen kontroll vad man har för syfte efter att ha parkerat här. Men om man ska besöka affärer finns det platser som är bättre att använda, säger Lotta Öhlund, ordförande i drift och servicenämnden.

Parkeringsplatserna är gratis, likt som de är överallt i Hallsberg.

- Jag kan inte säga att det alltid kommer vara gratis, men det är det nu och det finns inga planer på att börja ta betalt någonstans, avslutar Lotta Öhlund. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-12-05 16:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.