26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ingvar tar till moppen för att testa skogens stigar

Ingvar Björck tog till sin gamla Puch moped för att testa stigarna vid Dovra. Ingvar Björck tog till sin gamla Puch moped för att testa stigarna vid Dovra. "Kan jag som sjuttioåring ta mig fram på moped kan mountainbikeåkarna det också". Foto: LG Månzon

Nu ska det bli fler naturupplevelser i Sydnärke. Runt Vibysjön planeras en promenadled och i skogarna vid Dovra sjöar kommer framkomligheten att öka. En mountainbikeled mellan Lindhult och ända till Vibysjön kan det även bli på sikt.

 

Ljudet av mopedknatter hörs i skogen vid Lindhult i Östansjö. Det är Ingvar Björck som tagit fram sin gamla röda Puch Florida moped för att testa stigarna i skogen.

— Jag är bara ute för att reka. Kan jag som sjuttioåring ta mig fram med moped utan större problem här i skogen kan även mountainbikeåkarna komma fram, säger Ingvar Björck, en av eldsjälarna i projektet och medlem i Östansjö utvecklingsgrupp och som sitter i styrelsen för föreningen Vi i Viby.

Stöd från EU

Föreningen Vi i Viby har fått EU-stöd för med cirka 2,9 miljoner kronor för att göra en led runt Vibysjön med parkeringsplatser och rastplatser och där vissa delar blir handikappanpassat. Där blir även ett naturreservat genom Länsstyrelsens försorg med bryggor i sjön. Företaget Lip AB i Åsbro har fått uppdraget att göra leden klar och den kommer att bli cirka tio kilometer lång. Tre fjärdedelar är redan färdigställt.

En mindre del av EU-stödet, omkring 80 000 kronor, är avsatt till ledmarkering runt Vibysjön och den tilltänkta vandringen och mountainbikeleden som skall göras från Vibysjön och Vretstorp till Lindhult vid Östansjö.

— Vilken hjälp vi kan få för vandringsleden vet jag inte så det blir en senare fråga.

Tagit ut lederna

Ingvar och hans hustru Anneli har själva rensat gamla stigar med sekatör och busksax inför de Östansjövandringar som brukar lockar många. Han själv har tagit ut lederna för vandringarna och hans granne Sören Johansson har hjälpt till att marknadsföra det hela.

Leden mellan Lindhult och Marka är cirka 15 kilometer på kartan, och genvägen för mountainbikeåkare och vandrare är 10 kilometer. Ingvar har markerat på en karta:

— För Dovra sjöar har jag markerat en dryg kilometer på det gamla milspåret från Lindhult så att man kan åka från Tystinge i norr och söderut till Björnabro eller Bålly och vidare till Åsbro.

Ingvar ser gärna att lederna utökas.

— Vi hoppas att den led vi markerar kan fortsätta österut till Motorp Åsbro och på någon sida av Tisaren eller via Blåberga mot Sörmlandsleden och västerut via Tiveden till leder i Västergötland. Önskemålet finns från flera håll.

Vad är den stora utmaningen med ett sådant här projekt?

— Som jag ser det är hur underhåll av dessa leder skall ske, säger Ingvar och tänker på leden runt Vibysjön och de som markeras i Östansjö.

I söndags var ett trettiotal Östansjöbor med på de årterkommande vandringarna runt samhället. Man gick även på en stig som användes på O-ringen 2010, av 15 000 orienterare.

— Idag är den till stor del helt igenväxt.

Fler fågelskådare

I somras var det extra mycket folk som besökte skogen vid Dovra sjöar, möjligen beroende av coronan – det har ju uppmuntrats till att vi vistas utomhus.

— Men folk har nästan gått vilse. Skyltningen ska göras bättre, det är vår uppgift, och det ska samordnas med skyltningen runt Vibysjön, säger Sören Johansson.

Intressenterna hoppas att satsningarna kommer att ge naturturismen en knuff framåt.

— Det har sagts att det här kan bli en del i att ännu fler fågelskådare lockas till Närke. Vi har Oset, Kvismaren, Tysslingen och så Vibysjön där det finns väldigt mycket flyttfågel på våren, säger Ingvar Björck.

Ingvar Björck är en av eldsjälarna i projektet att göra skogen mer framkomlig vid Dovar sjöar. Ingvar Björck är en av eldsjälarna i projektet att göra skogen mer framkomlig vid Dovar sjöar.
Leden mellan Lindhult vid Östansjö till Marka i Viby är markerat med rött. Den punkmarkerade delen längst söderut skall undersökas mer. Det svarta punktmarkerade är grusväg från Tystinge förbi Odensvi till tunneln. Leden mellan Lindhult vid Östansjö till Marka i Viby är markerat med rött. Den punkmarkerade delen längst söderut skall undersökas mer. Det svarta punktmarkerade är grusväg från Tystinge förbi Odensvi till tunneln.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-08 10:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.