Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Ulla välkomnar till minsta biblioteket

Ulla Kraftling hälsar välkommen till Hjortkvarns bibliotek. Foto: LG MånzonUlla Kraftling hälsar välkommen till Hjortkvarns bibliotek. Foto: LG Månzon

Bokutlåning på mindre orter? Jo, fortfarande finns denna service – som i Hjortkvarn.
Här finns ett av länets minsta bibliotek, och som heller inte drabbats av någon besöksminskning i samband med Coronan.

- Det är toppen att det här finns, inte bara att vi kan låna böcker, ett bibliotek fyller även social funktion. Man kan dra till sig en stol och sätta sig och prata om man träffar någon man känner, säger Hjortkvarnsbon Susanne Larsson, som besöker bibblan med dottern Alice.

Men sociala kontakter? Susanne menar tiden innan Coronan. Nu är det ju distansering som gäller, och jo, även bibblan i Hjortkvarn har nya regler för att förhindra smittspridning. En besökare i taget. Vänta i hallen om det är andra inne bibblan.

- När inga andra besökare är inne ska man gå in ensam eller tillsammans med sin familj, säger biblioteksassistenten Ulla Kraftling som sköter om ruljangsen.

Ingen skillnad mot före corona

Helt nyligen kom den yttersta symbolen i offentliga corona-sammanhang. Ett sådant där plexiglas som ska finnas vid butikskassor och liknande. Ulla satte raskt upp den vid bokdisken.

Men Coronans utbrott med påföljande råd och restriktioner har inte gjort att det blivit färre besökare. Antalet var lågt redan innan pandemin.

- Så det är ingen större skillnad mot före coronan. Det är glest mellan besöken och vi har inte mer än fem till sju besökare mellan klockan 14 och 17 på tisdagar, när vi har öppet. Men de lånar väldigt många böcker, och så finns ju förskola och fritids ovan oss.

Utlåningen ligger på cirka 2 200 böcker per år, och det finns omkring 3 600 böcker i hyllorna. Besökarna är vanligtvis pensionärer, ja och så barnfamiljer och personal från fritids och skola.

Fler filialer förr

Biblioteket i Hallsberg är huvudbiblioteket i kommunen, och sedan finns två filialer. Förutom i Hjortkvarn, även i Pålsboda.

- Förr var fanns det även filialer i Sköllersta och Östansjö, säger Ulla Kraftling.

Ulla är på plats en timme innan öppnandeför att plocka rätt på återlämnade böcker.

- Kommer det någon besökare innan jag öppnat går det också bra. Jag brukar hälsa välkommen och säga ”kom in du, jag är ju ändå här”.

Vid tvåtiden, ungefär, brakar det loss i markplan ovanför våra huvuden. Barnen på fritids passerar utanför fönstren och då passar de på att hälsa. ”Hej Ulla! Ulla, hej!” låter det gulligt genom friskluftsventilen och Ulla svarar.

Förskolan har egen nyckel

Personalen på förskolan en trappa upp har egen nyckel och kan snabbt pinna ned om de behöver låna eller lämna tillbaka böcker. Och Ulla vet namnen på både fritids- och förskolebarn och har lite koll på vilka slags böcker de är intresserade av (vanligtvis böcker med stor text och stora bilder och gärna hästar eller påhittiga barn).

Trots att biblioteket är så litet finns det böcker till de flesta. Ulla visar runt.

- Där har vi deckare, romaner för vuxna, ungdomsböcker, barnböcker, facklitteratur, och cd-skivorna står där. Vi har även en dator som besökarna kan använda, men det är ingen som använder den …

Slukat böcker

Deckare är alltid en stor utlåningsfavorit liksom barnböcker, romaner och nu julböcker. Ulla är själv en bokälskare (fattas bara annat).

- Jag har slukat böcker sedan jag växte upp i Värmland. Mina favoriter? Vad svårt, men ja, Peter Robinsons böcker, Celestine (av Olga Ravn), Anna Holt. Men det får inte bli för rått – och då är det bra med gamla hederliga böcker som man kan snabbt kan skumma förbi vissa partier.

Ulla föredrar tryckta böcker framför ljudböcker.

- Jag lyssnar gärna i bilen, men att hålla en bok i handen är en helt annan sak, man ser indragningar, det grafiska. Och de som läser in böcker betonar så ofta fel: jag blir galen på det. Och en riktig bok kan man bläddra tillbaka i och kolla: vem var den där figuren egentligen.

Betyder mycket

Ulla har tidigare varit lärare på skolan när den fanns fram till 2013, och därefter arbetat på förskolan.

- Att det finns ett bibliotek i Hjortkvarn betyder jättemycket. Så det jag jobbar med är en samhällsinsats, säger Ulla som är pensionär men ställer upp en dag i veckan på bibblan.

Ulla hoppas att biblioteket får finnas kvar. Några nedläggningsplaner från politiskt håll är inte känt, enligt Hallsbergs bibliotekschef Ann-Marie Alzén.

- Jag har jobbat här sedan slutet av 2012 och under den tiden har inte filialen i Hjortkvarn på allvar varit nedläggningshotad, säger hon.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-11-18 14:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.