Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

I Hjortkvarn drev Röda korset BB

En bild från 1986. Elna Broberg och Lisa Olsson jobbade båda som biträden på förlossningshemmet i Hjortkvarn.En bild från 1986. Elna Broberg och Lisa Olsson jobbade båda som biträden på förlossningshemmet i Hjortkvarn.

På söndag, klockan 15.00 blir det soaré i Kyrkhaga, Hjortkvarns församlingshem. Tanken är att berätta den intressanta historien om Hjortkvarns röda kors-krets hårda, ideella arbete. Bland annat drev föreningen under många år, helt ideellt, ett förlossningshem i Hjortkvarn, där kvinnor från området fick föda.

Det är Lars-Åke Stenström, känd från bland annat Länsradion, som kommer leda berättandet om historien utifrån en liten utställning. Bo Hembygdsförening kommer bidra med servering av kaffe med bröd.

Rödakorskretsen i Hjortkvarn är sedan länge sammanslagen med flera andra. Det heter numera Hallsbergs Röda korskrets.

– I samband med att vi skulle överlämna arkivmaterial som tidningsurklipp som jag och Ewa Sunnerborn började leta i det som fanns kvarlämnat. Vi blev så att säga sittande för att läsa. Det visade sig vara intressant historia om ideellt arbete och en folkrörelse, säger Anette Boo. 

Hennes mamma, Stina Karlsson, var en av eldsjälarna i föreningen. Anette blev också aktiv redan som ung.

– Det kanske mest intressanta är att man 1927, på initiativ av den dåvarande ordföranden, friherrinnan Greta Hamilton, startade ett så kallat förlossningshem, med helt ideella krafter, berättar Anette.

Anställde biträde

På den tiden var bilar ingen självklarhet. Det var fem mil till Örebro. Många kvinnor födde fortfarande hemma, vilket inte var riskfritt. I Hjortkvarn fanns redan en läkarmottagning, med en barnmorska. Men ingenstans där man kunde inkvartera kvinnor som skulle föda. 

Med Greta Hamilton i spetsen samlade man in pengar och kunde iordningställa ett rum med tillhörande kök. Man ordnade också fram pengar så man kunde anställa ett barnmorskebiträde, som till en början fick betalt per förlossning.

– Det finns fortfarande många från Boo och Hjortkvarn som föddes där. Verksamheten pågick fram till 1955. Men Röda korset gjorde också mycket annat. På söndag kommer vi berätta hela historien, menar Anette Boo.

Förossningsverksamheten i Boo avlastade BB i Örebro, som vid den tiden var överbelastat. Även kvinnor från andra områden åkte till Hjortkvarn för att föda.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-15 11:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla