Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hyresgäster erbjuds att köpa sin bostad

Gunnel Hulldin och Jorma Utu-Turja bor på Kyrkstigen i Sköllersta, ett villaområde med hyrköpshus som nu erbjuds till försäljning. Foto: LG MånzonGunnel Hulldin och Jorma Utu-Turja bor på Kyrkstigen i Sköllersta, ett villaområde med hyrköpshus som nu erbjuds till försäljning. Foto: LG Månzon

De som bor i Sköllersta, Vretstorp och Vibytorp i Hallbos villor med hyrköpsavtal erbjuds nu att köpa loss sitt hus.
Det handlar om sammanlagt 18 villor som nu är till salu, till förmånliga villkor.

- Redan när hyresgästerna tecknade sig för sitt hus var det ett optionsavtal. Man hyr i tre år, och vill man sedan köpa så räknas 36 månadshyror bort, säger Hallbos vd Peter Sjerling.

Om optionen utnyttjas har man i princip bott gratis i tre år, bortsett från elräkningen. Den inbetalda hyran som legat på 8 000 – 9 000 kronor i månaden blir som en handpenning om man slår ut tiden på 36 månader.

Förmånligt avtal

- Jo, det här är ett väldigt förmånligt avtal, säger Peter Sjerling.

Villorna som byggdes i två utföranden stod klara 2018.  Den ena modellen kallas Vimmerbyhuset  och har rymliga tvåor, öppen planlösning, och med carport. De husen har en övervåning, en vind, som kan inredas. Under hyrtiden är den dock stängd för hyresgästerna, men en trappa blir möjlig att sättas dit om man väljer att äga sitt hus. Den andra hustypen kallas villa Näsby, en trea eller fyra på 95 kvadrat med carport, dock ingen övervåning.

Frivilligt att köpa

- Om man inte vill köpa går det lika bra att fortsätta hyra, säger Peter Sjerling.

I Sköllersta är tio villor till salu, i Vibytorp fyra och i Vretstorp fyra. Utgångspriset är drygt 2,7 miljoner kronor, därutöver görs en indexuppräkning.

- De första tre åren gick ut i juni, och vi har haft möte med hyresgästerna. I Sköllersta har hittills två familjer anmält intresse att köpa, säger Peter Sjerling och tillägger att fler intressenter finns.

Provats på fler ställen

Det här konceptet har provats på flera orter i landet av allmännyttan.

- Bland annat på Öbo, där jag tidigare arbetat. Anledningen att man erbjuder det här är att man vill bredda utbudet av lägenheter, ge fler valmöjligheter, säger Peter Sjerling.

Gunnel Hulldin som tillsammans med sambon Jorma Utu-Turja bor i ett av husen i Sköllersta tycker att erbjudandet är mycket bra.

- Egentligen har det väl varit min dröm att äga ett hus, men jag vet inte, det är ju ändå en stor investering för oss som är till åren, säger hon, och Jorma nickar instämmande.

Fortsätter att hyra

-  Så vi fortsätter att bo kvar som hyresgäster.

De trivs i villaområdet i Sköllersta med egen gräsplätt, lagom stor för två trädgårdsintresserade att plantera blommor och odla en del.

Cirkeln är sluten

För Gunnel blev flytten till huset alldeles speciellt. Huset heter Vimmerbyhuset, och just det namnet väcker minnen hos henne.

- Jag kom till Sverige från Finland som krigsbarn för 80 år sedan. Jag glömmer aldrig hur vi barn stod på stationen med våra väskor. Kan du gissa var vi hamnade? Jo, i Vimmerby. På något sätt har det känts som cirkeln är sluten, säger Gunnel som nu bor i ett Vimmerbyhus.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-31 14:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.