Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hon tar över
Lifvs i Östansjö

Eva Näslund blir ny ägare till Lifvs i Östansjö. Foto: Henrik ÖstenssonEva Näslund blir ny ägare till Lifvs i Östansjö. Foto: Henrik Östensson

Eva Näslund köper Lifvs obemannade butik i Östansjö.
– Jag kommer fortfarande använda Lifvs suveräna betalsystem och varumärket. Men det kommer bli ett lite annorlunda utbud. Kanske lite mer lokala råvaror, berättar Eva, som officiellt övertar butiken första oktober.

Eva och hennes man Torbjörn är välkända profiler i Östansjö. De drev under många år Statoil i Brändåsen och innan dess, Shell i Kumla. 

– Jag blev fascinerad av Lifvs koncept redan när vi hade kvar Brändåsen. Jag tänkte att det där är en riktigt  bra idé. Sedan läste jag att Lifvs öppnar för att driva butiker som franchisetagare. Då blev jag eld och lågor, berättar Eva Näslund.

Ville äga butiken själv

Eva har sedan förhandlat med Lifvs om att köpa den obemannade butiken i Östansjö. Affären är klar. 

– Jag är inte mycket för att vara anställd och ville därför äga butiken själv, som franchisetagare, med Lifvs varumärke. Jag tror att den här idén vinner på att det finns en lokal ägare, ett ansikte. Någon som snabbt kan fylla på grejer om det saknas, känna av vad folk vill ha, lyssna in målgruppen. 

Hon menar att Lifvs är rätt öppna för förändringar i sortimentet.

– De är en relativt ny kedja och är pigga förändringar, vill känna in marknaden. De ger mig som franchisetagare rätt stor frihet att utforma sortiment och så. En tidig prioritering kommer bli en brödleverantör som kan leverera lite annorlunda bröd än vad butiken har i dag.

Avståndet ett problem för Lifvs

Precis som i Hjortkvarn så har Lifvs i Östansjö dragits med en del problem det senaste året. I Hjortkvarn upplevde man problemen som så stora och försäljningen så pass dålig att man valde att stänga butiken

– Man hade en anställd som fyllde på och skötte butikerna som bodde i Hjortkvarn. När han slutade och flyttade blev det svårare för den som tog över att hinna med. Det blev helt enkelt lite långa avstånd mellan butikerna för den som skulle sköta dem, tror jag, säger Eva.

Kommer det bli några större förändringar för den som handlar?

– Nej. Det finns ju ett fastslaget koncept på hur butiken ska se ut. Utöver sortimentet kommer vi försöka göra entrén lite mer inbjudande.

Butiken saknar såväl vatten som avlopp. När man städar får man ta med sig vatten.

– Tror det är ytterligare en fördel med att bo på orten. Jag kan ju lätt hämta saker hemma om jag behöver fixa något här, fortsätter Eva medan hon plockar bland varorna i butiken.

– Jo, jag är redan igång och plockar. Jag kan liksom inte riktigt låta bli. Jag har det här med butik och service i generna. Tillsammans har jag och Torbjörn rätt många års erfarenhet av handel. Vi jobbar bra ihop. Han kommer vara med på ett hörn ibland.

Lättanvänt handeslsystem

Eva berättar att det automatiska butikssystemet är lätt att använda och programmera om.

– Det är lätt att sköta. Jag har en egen app jag jobbar med, säger hon och visar en av de små skyltar med streckkod och pris som hänger vid hyllkanten i kylarna. Som jag förstår har man haft rätt lite problem med systemet, få driftstopp och så. Idén att låsa upp butiken med telefonen och scanna varor med telefonen är smart.

Det finns ju en butik i Hasselfors också. Tänker du köpa den också?

Här tittar Eva och Torbjörn lite på varandra innan Eva svarar:

– Nej, jag tror det är bra om någon som bor lokalt äger butiken.

Paret Näslund driver redan en mindre butik i Östansjö, där de säljer kräftor och rökta räkor, som kokas och röks i en livsmedelsanläggning inrymd i parets villagarage. 

Kommer det gå att köpa Vätternkräftor i Lifvsbutken?

– Det kan vi inte utesluta, säger Eva leende.

Lifvs är en livsmedelskedja med bara några år på nacken. Tanken var att etablera obemannade butiker på orter där det saknas livsmedelsbutik, som Östansjö. Handlar gör man med en app i sin smarta telefon, som också låser upp dörren till butiken. I länet finns ytterligare en kedja för obemannade affärer, 24food, som har butik i bland annat i Askersund och Lanna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-10 16:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.