Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hon vill laga thaimat i Pålsboda – kommunen erbjuder plats i Hallsberg

Phraephan Lenngren vill ha sin och sambon Kongkiets thaivagn i Pålsboda. Kommunen erbjuder plats i Hallsberg. Foto Henrik ÖstenssonPhraephan Lenngren vill ha sin och sambon Kongkiets thaivagn i Pålsboda. Kommunen erbjuder plats i Hallsberg. Foto Henrik Östensson

Att starta en rörelse är inte det allra lättaste. Phraephan Lenngren från Pålsboda, med rötterna i Thailand, har sedan i höstas försökt få en möjlighet att ställa upp hennes och sambons, Kongkiet, thai-matvagn i Pålsboda. Det har visats sig svårt. Hallsbergs kommun har dock erbjudit plats för vagnen, men i Hallsberg.

– Det här började redan i höstas. Vi har rätt små medel, men ville ändå driva en verksamhet. Vi är båda matintresserade, speciellt av det asiatiska köket. Min mamma driver thai-restaruang, jag är uppväxt med det mat, service. Drömmen, målet är en restaurang, men vi tänkte börja med en thaivagn, för att komma igång, tjäna ihop lite kapital. Vi har lagt en stor del av våra besparingar i vagnen, så den är färdig.

Men så var det det här med var vagnen ska stå.

Pålsbodaborna hjälpsamma

– Vi bor ju i Pålsboda. Vi har blivit väl mottagna här. Folk har ställt upp, hjälpt oss, välkomnat oss. Folk har också efterfrågat thaimat. Kanske är det så att många besökt Thailand, berättar Phraephan.

– Jag började fråga runt lite. En tanke är givetvis att stå i vårt lilla centrum. Där finns det enligt kommunen platser för torghandel. Problemet är att vår lilla vagn kräver el. Det går att få till en tillfällig lösning, med el från en butik, men då måste vi dra en kabel genom en dörr som måste stå öppen.

Så småningom började Phraeban intressera sig för platsen mitt i Pålsboda, där den gamla kiosken i Pålsboda låg. Den brann och revs förra året. Det finns ett elskåp på platsen. Annars är det bara en tom yta och en parkering.

Bra läge

– Det är en naturlig plats som skulle passa jättebra. Ett bra affärsläge, med bra parkeringar. Svaret blev att där får vi stå. Men då måste vi betala för elskåpet och inkopplingen själv. Minst 40 000, plus hyran på 13 000 per år. Eftersom vi ju tänker oss det här som tillfällig lösning är det väldigt mycket pengar för oss. Vi skulle ju inte äga utrustningen, eller rätten att stå där.

Enligt Phraephan blev beskedet att kommunen inte kan tänka sig stå för kostnaden att ta fram en plats för vagnen med el i Pålsboda.

Vad man däremot kan tänka sig är att erbjuda Phraephann och Kongkiets plats för thaivagnen på torget, i Hallsberg. Dit kan man komma redan i morgon.

– Men vi vill ju vara i Pålsboda. Det är Pålsbodaborna vi vill laga mat för. Här bor vi ju dessutom. I Hallsberg finns flera asiatiska restauranger och faktiskt också redan en thaivagn.

Erbjuder plats i Hallsberg

Så här säger Hamid Asad på Hallsbergs kommun.

– Vi är inte ovilliga att hjälpa Phraeban och Kongkiet. Vi har ju platser i Hallsberg, där kan de komma igång snabbt. De kan få ställa sin vagn där redan i dag. Bättre än att den står i ett garage. Att ordna fram ett elskåp med abonnemang i Pålsboda är inget vi kan besluta om med bara några dagars varsel.

Men är det inte en bra investering för kommunen? Planen där det förr stod en kiosk är ju tom. Det här är ju en användning av platsen. Det förekommer ju att det dyker upp andra torghandlare i Pålsboda?

– Vi har inte fått frågan tidigare.

Kommunen har dock haft flera mötet med Phraephan och Kongkiet utan att riktigt komma någonstans. Phraeban hävdar att hon faktiskt ställde frågan om el, redan i höstas.

Vore det helt omöjligt att få el på platsen där den gamla kiosken låg?

– Jag har gjort en förfrågan om vad ett sådant abonnemang, med ett skåp, skulle kosta, fortsätter Hamid Asad.

När kan det ge resultat?

– Det kan jag inte säga. Som sagt, vi tycker ju att en bättre lösning vore att de stod i Hallsberg, där finns redan torgplatser.

Phraeban och Kongkiet har sedan fått flera erbjudanden om att stå med sin vagn hos olika fastighetsägare i Pålsboda. Bland annat vid ett företagshotell, vid vårdcentralen och faktiskt också vid det bostadshus där familjen bor.

– Alla här är hjälpsamma och mycket snälla. Vi har fått flera erbjudanden, där vi kan ställa vagnen. Men nästa problem är att då behövs det ett tillfälligt bygglov. Det, enligt den information vi fått, kan dröja mellan 8-10 veckor. Jag hoppas det ändå är en lösning och att vi kan skynda på ett tillfälligt bygglov. Men just nu känns det faktiskt inte som Hallsbergs kommun tycker att vi ska ha vår vagn i Pålsboda. Men vi ger inte upp.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-18 17:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.